Fürdőszobában vészelte át a szecsuáni földrengést

MTI/Index
2013.04.20. 07:54

Folyamatosan emelkedik a nyugat-kínai Szecsuan tartományt megrázó szombati erős földrengés áldozatainak száma. A Hszinhua hírügynökség legfrissebb adatai szerint legalább 113 ember meghalt, és legalább háromezren megsérültek. A térségben 120 ezer ember vár arra, hogy elköltöztessék.

A helyszínről írta Tamás nevű olvasónk: "Szecsuán fővárosának egyik egyetemén tanítok. Reggel 8-kor még az ágyban voltam, amikor olyan zajra ébredtem, mintha valaki két óriásit rúgott volna a szekrény ajtajába, a szekrény üvegje is megrázkódott. Feleségemmel felpattantunk, miután felkiáltottam, hogy "földrengés". A szülők, akinél aludtunk előző napról virradóan, szintén kiszaladtak. A legjobb megoldás az volt, hogy a konyhába és a fürdőszobába mentünk. Amikor elmúlt, mentünk le a negyedik emeletről, a lépcsőház veszélyes lehet rengéskor. Kiabálás lentről, kutyaugatás. Megtelt az utca emberekkel. Sokan a rádiójukat is levitték és hangosra állítva hallgatták a híreket. A kínai TV most (itteni idő szerint kb. fél 9) is a földrengésről beszél. Nagyjából másfél órát töltöttünk lent az utcán, nem mertünk visszameni előbb. A mobiltelefon sem működött egy órán át, csak néhány sms "fért át" ez idő alatt. Barátok, rokonok érdeklődtek, érdeklődtünk mi is, még most is hívnak..."

A kínai földrengés-előrejelző központ 7,0-ra tette a földmozgás erejét. A BBC az amerikai becslésre hivatkozva 6,6-os erősségről ír.

A földrengés központja Lusan megye Jaan városa közelében volt, csupán 13 kilométeres mélységben, ami növelte a pusztító hatását. A városban másfél millió ember él. Kora délutánig 264 utórengést regisztráltak. A földrengést a Szecsuanhoz közeli négy másik tartományban is érezni lehetett. A helyi lakosok szerint 20 másodpercen át mozgott a föld, és tetőcserepek hullottak az épületekről.

A Szecsuán tartomány fővárosában (Csengdou) rekedt, és igen jól informált olvasónk, Tamás újabb rengésekről számolt be, és megosztotta velünk túlélési tippjeit is:

"Itteni idő szerinti fél 11 - magyar idő szerint fél öt – körül újra volt egy itt észlelhető utórengés de akkor mi már az utcán voltunk, ott nem érezni annyira, mint a nagyobb kilengésű épületben. Csengdou kb. 130 km-re van az epicentrumtól, Jaan (kiejtés: já en) városától. Arrafelé több utórengés is volt, nálunk szerencsére nem volt sem halálos áldozat, sem közvetlen sérült. Volt viszont olyan, hogy valaki félelmében kiugrott az első emeletről és fejsérüléssel van kórházban. Én ijedtemben a fürdőszoba ajtófélfáját markoltam. Azért választottuk a fürdőt és a konyhát, mert ezek kis helységek, és nehezebben szakad le a plafon. Amellett meg a rögzített tárgyak (kád, konyhaszekrény, mosógép, hűtőszekrény) fedezékül is szolgálhatnak, a lábasokat, fazekakat és a wok-serpenyőt fejvédőként szolgálhatnak. Mi a legszükségesebb dolgokat egy hátizsákba készítve elmentünk minél távolabb az épületektől, egy közparkba. Az látható, hogy a kínaiak eléggé hozz vannak szokva ehhez a helyzethez, bár 15 óra alatt mi is sokat tanultunk."

A netre feltett képek alapján az emberek takarókba burkolózva rohantak ki az utcára, összedőlő épületeket is lehetett látni. Eddig több mint 30 embert emeltek ki a romok alól. Sokan várnak elsősegélyre, többeket kórházba szállítottak.

A helyzet súlyos, amit az is jelez, hogy a tartományi földrengéstani intézet honlapján a halálos áldozatok számát korábban több százra tették.

A BBC tudósítója szerint, az érintett részeken most nincs se áram-, se vízszolgáltatás, és állítólag a telefonvonalak sem működnek.

A Hszinhua hírügynökség szerint 2000 katonát küldtek a helyszínre, hogy segítsenek a mentésnél. A kínai kormányfő, Li Ko-csiang szintén Jaanba indult. A szakemberek a másodlagos károk megelőzésére figyelmeztetnek, rengeteg épület van labilis állapotban, tartani lehet földcsuszamlásoktól, sziklaomlásoktól, folyópartok beszakadásától. Jaan környékén óriáspandák élnek.

Egy katonákat a helyszínre szállító jármű a folyóba csúszott, egy katona bizonyosan meghalt.

A huszadik század kezdete óta összesen 12, a Richter-skála szerinti 5-ös, vagy annál erősebb földmozgás történt a térségben. Köztük a pusztító erejű, 8-as erősségű 2008 májusi vencsuani, amelynek 87 ezer halálos áldozata volt.

Szombaton Tajvan szigetéről 5,1-es erősségű földmozgást jelentettek. Indonéziából két, egy 6,4-es és egy 5,9-es erősségű földrengésről érkezett hír. Sérültekről nem tudni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport