Aliz
6 °C
14 °C

Észak-Korea rakétakilövésre készül

2013.04.21. 12:54

Két rövid hatótávolságú rakétát szállított keleti partjára Észak.Korea, számoltak be déli hírügynökségek. Vélhető, hogy a kommunista ország tesztkilövésre készül.

Dél-Korea és szövetségesei úgy vélik, hogy Észak-Korea a jövő héten hajthat végre kilövést. Magát megnevezni nem kívánó dél-koreai katonai illetékes számolt be arról, hogy a műholdas felvételek szerint az északiak két Scud rakétát az ország egyik déli tartományába szállítottak.

A hírügynökség emlékeztet, hogy április elején már a térségbe szállítottak két közép hatótávolságú Musudan rakétát is, és hét mobil kilövőállást. Feltételezések szerint az előkészületek az észak-koreai hadsereg megalapításának április 25-i évfordulójával függhetnek össze.

A dél-koreai védelmi miniszter nem erősítette meg a lap értesüléseit, szerinte nem tapasztalható szokatlan tevékenység a térségben. Észak-Korea rendszeresen hajt végre kilövéseket rövid hatótávolságú rakétáival a tenger felett.

Phenjan a közelmúltban elvetette a sulykot, és atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát, miután - válaszul az újabb atomrobbantására - az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb büntetőintézkedéseket foganatosított ellene. Phenjan haragját az is kiváltotta, hogy figyelmeztetései dacára Dél-Korea és az Egyesült Államok március elején két hónapig tartó hadgyakorlatot kezdett a térségben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?