Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Bevezetik az erkölcstant a francia iskolákban

2013.04.22. 19:47

Bevezetik a "világi erkölcstan" oktatását 2015-től a francia közoktatásban. Az általános iskolákban heti legalább egy órában, a középiskolákban évi legalább 18 órában tanítandó, vallási tartalomtól mentes tantárgy célja a köztársaság alapértékeinek számító szabadság, egyenlőség, testvériség fogalmának elsajátítása az értékvesztett társadalomban - jelentette be hétfőn Vincent Peillon francia közoktatási miniszter.

Véleménye szerint az iskolának nagyon fontos a szerepe abban, hogy a jövő állampolgárai megtanuljanak együtt élni. Miután a jelenlegi társadalmi válságban az iskola is válságban van, a miniszter szerint nagyon sok szülő és tanár igényli a polgári ismeretek és az erkölcstan újbóli bevezetését a közoktatásban.

A 2015 szeptemberében bevezetésre kerülő új tantárgyat az iskolások heti egy órában fogják tanulni 16 éves korukig, a gimnázium utolsó két évében pedig heti félórában.

Az általános iskolákban a tanárok szabadon választhatják meg, hogy milyen formában tanítják az erkölcstant. Történhet ez közös meseolvasásokon, színházlátogatásokon vagy helyzetgyakorlatokon keresztül.

A középiskolákban úgynevezett "tudományközi munkákon" keresztül vezetik be az erkölcstan oktatást, aminek képzésére önkéntes alapon bármely tanár jelentkezhet. A miniszter szerint a tantárgy nem lehet kizárólag a filozófia- vagy történelemtanárok "felségterülete". Az erkölcstan tanításának elsajátítása ezért 2013 szeptemberétől minden tanárképzős hallgató számára lehetővé válik annak érdekében, hogy 2015-től minden iskolás részt tudjon venni erkölcstan órán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?