Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Éhségsztájkol a guantánamói foglyok fele

2013.04.22. 07:36

Már a fogvatartottak fele folytat éhségsztrájkot a gauantánamói fogolytáborban – közölte az amerikai hadsereg.

Samuel House katonai szóvivő szavai szerint 84 rab nem vesz ételt magához, közülük 16 foglyot akarata ellenére táplálnak, míg kilencen kórházban vannak életveszélyes állapotban. A Kubában található katonai támaszponton 166 embert tartanak fogva, többségüket úgy, hogy vádat sem emeltek ellenük.

A tiltakozásnak ezt a formáját februárban kezdte meg több tucat rab, az ellen tiltakozva, hogy szerintük az őrök tiszteletlenül bántak a koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzésekor. A fogolytábor egyik részlegében erőszakba is torkollott az őrök és a foglyok szembenállása: a foglárok gumilövedékeket vetettek be a rabok ellen, akik tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az incidens óta egyre többen vonják meg maguktól az ételt. A múlt kedden csak 45-en éhségsztrájkoltak, míg pénteken már 63-an tagadták meg az ételt az amerikai fogolytáborban.