Valér
-1 °C
0 °C

Jó muzulmánok voltak a Carnajev-fivérek

2013.04.22. 15:57

A bostoni merénylet két gyanúsítottjának apja hétfőn kitartott amellett, hogy a fiai ártatlanok; szerinte jó muzulmánok voltak, és vissza akartak térni Oroszországba, hogy segítsék a szüleiket. Az idősebb testvér, a 26 éves Tamerlan, akit a múlt pénteken lelőttek, 2012 januárjában járt Oroszországban, nem akart visszautazni, azt mondta, hogy ide akar költözni a családjával – mondta Anzor Carnajev a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapnak nyilatkozva.

Carnajev elmondta: Tamerlan, akinek az elmúlt években az Egyesült Államokban többféle munkája is volt, postásként, gumijavító műhelyben, illetve ökölvívó edzőként dolgozott, az utóbbi hónapokat "bébiszitterként" töltötte: otthon vigyázott a hároméves gyermekükre, miközben a felesége, aki fogyatékkal élőket ápolt, dolgozott.

"Tamerlan valóban nagyon vallásos lett az esküvője után, és minden pénteken mecsetbe járt... Jó muzulmán volt azonban, nem tehette azt, amivel vádolják" – mondta az apa.

Orvos akart lenni

A fiatalabb fivér, a 19 éves Dzsohar, akit a hajtóvadászat után pénteken vettek őrizetbe, Cambridge-ben végezte a tanulmányait, és nagy tervei voltak: orvos szeretett volna lenni, saját rendelőt nyitni és Oroszországban letelepedni.

"Azt mondta: "Papa, ne izgulj, befejezem a tanulmányaimat, idejövök és segítek neked." Most pedig bombákról meg merényletekről beszélnek. Hogyan lehetséges ez?"- kérdezte az idősebb Carnajev, aki súlyos betegen néhány éve tért vissza Dagesztánba, mert a szülőföldjén akar meghalni.

Anzor Carnajev "politikai megrendelésnek", a titkosszolgálatok által rendezett hollywoodi show-nak nevezte a fiai elleni eljárást. Közölte: az Egyesült Államokba szeretne utazni, hogy támogassa Dzsohart.

Az elmúlt két évben "Tamerlan állandó felügyelet alatt volt. Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) emberei meglátogatták, mondták neki, hogy erre a merényletek megakadályozásához van szükség" – mondta Anzor Carnajev, de nem fejtette ki, mire gondol.

"Csak Tamerlant akarták csapdába ejteni, és Dzsohar rossz időben volt rossz helyen" az apa szerint.

Anzor Carnajev, aki a kezdetektől hangoztatja a fiai ártatlanságát, Oroszországban szeretné eltemetni Tamerlant – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Pénze azonban nincsen sem az amerikai útra, sem arra, hogy ügyvédet fogadjon.

Nem volt engedélyük

Hétfőn a rendőrségre hivatkozva amerikai napilapok arról számoltak be, hogy a két férfinak nem volt fegyvertartási engedélye. Az illetékes amerikai szövetségi hatóság, az Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) azon dolgozik, hogy megállapítsa, honnan szerezték fegyver- és robbanószer-arzenáljukat a Carnajev fivérek. A készleteik és más információk alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a gyanúsítottak további terrorcselekményekre készültek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!