Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Spanyolország már nem menő

2013.04.22. 16:55
Spanyolország népessége az 1940-es évek óta először csökkent, ami kizárólag annak köszönhető, hogy kevesebb bevándorló érkezik, a helyiek pedig tovább állnak

„Spanyolország már nem annyira vonzó célpont, mert nincs munka” - magyarázta a Reutersnek a népességcsökkenést Albert Esteve, a barcelonai demográfiai központ kutatója. Az elhúzódó gazdasági és pénzügyi válság miatt példátlanul magas, 26 százalékos a munkanélküliség Spanyolországban, így a bevándorlók inkább továbbállnak vagy visszatérnek hazájukba.

A spanyol építőipar virágzásának idején, a kétezres évek elején rengeteg spanyol anyanyelvű dél-amerikai érkezett Spanyolországba. 2000 és 2010 között a bevándorlók száma 924 ezerről 5,7 millióra nőtt. 2008-ban azonban a spanyol ingatlanpiaci lufi kipukkadt, és az EU által diktált kríziskezelő megszorítások még kedvezőtlenebbé tették a gazdasági helyzetet, így a bevándorlás is visszaesett.

A bevándorlók nélkül számított spanyol népesség körülbelül 10 ezerrel nőtt tavaly, s ez alig ellensúlyozza a 216 ezer fős csökkenést a bevándorlók számában.

A statisztikai hivatal adatai szerint a legnagyobb visszaesést a dél-amerikai, főként ecuadori és kolumbiai bevándorlók számában tapasztalták, de Romániából és Marokkóból is kevesebb migráns érkezett tavaly, pedig ebből a két országból jöttek eddig a legtöbben.

Nem csak a bevándorlók hagyják ott Spanyolországot: számos spanyol pályakezdő is úgy dönt, az fiatalok körében 50 százalékos munkanélküliség nem sok jóval kecsegtet, így inkább külföldön próbálnak szerencsét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?