Jenő
-3 °C
6 °C

Rasszista megjegyzést tett, le kellett mondania

2013.04.22. 11:06
A pakisztáni gyerekeknek sosem sikerülne a csúcsra emelkedni – mondta a brit konzervatív párt egy képviselője, hozzátéve, hogy bizonyos nemzeteknek nehezére esik a kemény munka. A 73 éves tanácsosnak le kellett mondania a rasszista megjegyzés miatt.

John Cherry arra reagált megjegyzéseivel a Daily Mail című napilapnak, hogy a hozzá tartozó körzetben egy Eton-típusú bentlakásos elitgimnáziumot indítanának. „A diákok 97 százaléka fekete vagy ázsiai lenne. (A sikerük) attól függ, Ázsián belül honnan származnak. Ha kínaiak, a csúcsra jutnak, ha indiaiak, akkor is. De ha pakisztániak, akkor ez nem fog sikerülni. Vannak nemzetek, amelyek nagyra értékelik a kemény munkát, mások viszont nem nagyon tudják, hogy ez mit jelent” – fogalmazott Cherry, aki lemondó beszédében elismerte, hogy ez egy „rendkívül ostoba” gondolat volt. A tanácsos azt is kifejtette, a gyerekek nem bírnák a bentlakásos iskolát, és ki akarnának szökni „az erdőbe”, ráadásul az egész gimnázium egy kitörés előtt álló „szexuális vulkán lenne”.

A tanácsos véleménye óriási felháborodást váltott ki. Pártja kezdeményezte tagsága felfüggesztését, valamint közölte, „elfogadhatatlan”, amit Cherry mondott. A politikus később lemondott, és egyben bocsánatot kért megjegyzéseiért.

A dél-londoni, állami fenntartású, de kifejezetten jó iskolának számító Durand Academy tervei szerint Nyugat-Sussex egy jómódú környékén nyitna egy bentlakásos iskolát, ahová ingyen járhatna 600 hátrányos helyzetű londoni gyerek, akiknek így részük lenne az „Eton-élményben”, miközben hétfőtől-péntekig kikerülnének a környékükön jellemző bűnöző elemek vonzásköréből. Nyugat-Sussexben a nyugalmukat féltve többen ellenezték az iskola megnyitását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?