Auguszta
-7 °C
0 °C

Vonatok elleni terrortámadást hiúsítottak meg Kanadában

2013.04.22. 22:15 Módosítva: 2013-04-22 22:19:50

Kanadában őrizetbe vettek két embert, akik személyszállító vonatok ellen terveztek terrortámadást - közölte hétfői sajtókonferenciáján a szövetségi Királyi Kanadai Lovasrendőrség. A gyanúsítottak kapcsolatban álltak az al-Kaida terrorszervezettel. Őrizetbe vételük a kanadai és az amerikai hatóságok együttműködésének köszönhető.

Amerikai hivatalos források szerint a gyanúsítottak a Toronto és New York közötti vasútvonalon akartak terrorcselekményt végrehajtani.

A kanadai CBC televízió szerint a szövetségi rendőrség, illetve a titkosszolgálati szervek közös akciót hajtottak végre a tervezett terrortámadás meghiúsítására. A kanadai hatóságok együttműködtek az amerikai belbiztonsági minisztériummal, valamint a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.

A megakadályozott "jelentős, nagyszabású terrortámadással" kapcsolatban végrehajtott letartóztatások Kanada két legnagyobb városában, Torontóban és Montrealban történtek.

Amerikai hivatalos források szerint az összeesküvés nincs kapcsolatban a bostoni bombamerényletekkel.

Kanadában ritkán fordul elő, de nem ismeretlen a terrorista tevékenység. A kanadai hatóságok április elején közölték, hogy az algériai gázüzem ellen januárban elkövetett terrortámadás helyszínén két kanadai terrorista holttestére bukkantak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!