Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csecsenek rabolták el a két ortodox püspököt Szíriában

2013.04.23. 16:52
"Csecsen dzsihádisták" rabolták el Szíriában a két ortodox püspököt - közölte az antióchiai görög-ortodox patriarkátus. Az antióchiai görög-ortodox patriarkátus egyik püspökét, Bulosz Jazigit, valamint egy másik aleppói püspököt, Gregoriosz Johanna Ibrahimot a török határ és az észak-szíriai Aleppó közötti útszakaszon, Kfar Dael településnél rabolták el autójukból hétfőn, sofőrjüket a támadás helyszínén főbe lőtték.

A patriarkátus közleményében "egy csecsen fegyveres csoportot" tett felelőssé. Eddig sem a püspökökkel, sem a támadókkal nem sikerült kapcsolatba lépni.

Egy helyi egyházi forrás szerint Gregoriosz Johanna Ibrahim éppen egy humanitárius küldetés miatt volt úton: két, hetekkel korábban elrabolt pap kiszabadításán fáradozott. A török határövezetből Aleppóba indult vissza, és együtt utazott Bulosz Jazigi püspökkel (a X. János nevet viselő görög-ortodox pátriárka, Juhana Jazigi testvérével), amikor feltartóztatták az autójukat, és kiszállították a járműből a sofőrt és egy másik utast. Ennek az utasnak az elmondása szerint a támadók arabul beszéltek, és "külföldinek néztek ki". Azt mondták neki, hogy egy "csecsen dzsihádista" csoporthoz tartoznak - értesült az AFP egyházi forrásból.

Ferenc pápa a két püspök mielőbbi szabadon engedésére szólította fel kedden az emberrablókat. A katolikus egyházfő hangoztatta: a bűntény "drámai megerősítése annak a tragikus helyzetnek, amelyben a szíriai lakosság és a keresztény közösség él".

Az orosz ortodox egyház összefogásra biztatta a nemzetközi közösséget annak érdekében, hogy a két püspök a lehető leggyorsabban visszanyerje a szabadságát. Az orosz külügyminisztérium is "határozottan elítélte" az emberrablást, és a püspökök azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

A bűntény miatt Antonisz Szamarasz görög kormányfő és külügyminisztere, Dimítriosz Avramopulosz kapcsolatba lépett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával, illetve X. János antióchiai görög-ortodox pátriárkával. Avramopulosz telefonon beszélt George Szabrával is, a szíriai ellenzék fő szervezetének, a Szíriai Nemzeti Koalíciónak az ideiglenes elnökével, aki megígérte: megtesz mindent a két püspök kiszabadítása érdekében.

A püspököket kedden szabadon engedték.