Aliz
6 °C
14 °C

Egyetlen szót tudott kinyögni a bostoni merénylő

2013.04.23. 08:06 Módosítva: 2013-04-23 08:19:15

„Nem" – mondta ki az első szót őrizetbe vétele óta Dzsohar Carnajev, a bostoni merényletek életben maradt gyanúsítottja, aki azonban ezen kívül írásban és bólogatással válaszolt a nyomozóknak kihallgatásán. A torkán és nyelvén megsebesült férfi arra reagált szóban, amikor azt kérdezték, hogy tudja-e fedezni az ügyvédi költségeit.

A tizenkilenc éves fiú bátyja, a 26 éves Tamerlan a pénteki hajtóvadászat során halt meg. A kórházi kihallgatáson az életben maradt merénylő a CNN szerint azt írta le, hogy bátyja volt az értelmi szerző, és ő szervezte meg a bostoni maraton befutójánál elkövetett robbantásokat. Dzsohar Carnajev tagadta, hogy kapcsolatban álltak volna bármilyen nemzetközi terrorszervezettel, állítása szerint bátyja az iszlám védelmében cselekedett.

A CNN-nek nyilatkozó, a kihallgatásról információkkal szolgáló forrás szerint az eddigi adatok arra utalnak, hogy a két testvér magától indult el a radikalizálódás útján, amiben online videóknak is szerepük volt.

A nyomozók korábban arra gyanakodtak, hogy a huszonhat éves férfi esetleg kapcsolatban állhatott Abu Dujana iszlám militarista vezetővel, akivel tavaly decemberben az orosz biztonsági erők végeztek egy kegyetlen tűzharc során. Az idősebb Carnajev-fiú tavaly hat hónapot töltött Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, ahol nemcsak a testvérpár apja lakott, hanem Abu Dujana is, akinek szoros kötődése volt a régió szeparatista mozgalmaihoz, köztük a csecsen terrorista csoportosulásokhoz is.

A nyomozó hatóságok szerint Carnajevék mindketten muszlimok, de a 26 éves Tamerlan éles szópárbajokba keveredett a cambridge-i muszlimokkal, akik ezért felszólították a mecset elhagyására. Kérdéses az is, hogy a bostoni robbantásos merénylet lelőtt elkövetőjének a város mohamedán vallási vezető meg kívánják-e adni a rituális végtisztességet.

Ismerősei szerint a 26 éves férfi négy-hat éve lett az iszlám radikális áramlatának követője. Felesége, Katherine Russell volt osztálytársai arról nyilatkoztak az NPR közszolgálati rádiónak, hogy nem kedvelték Carnajevet, aki agresszívan hirdette vallási nézeteit. A férfinak rosszul sikerült házasságából egy kislánya született.

Az életben maradt merénylő, Dzsohar Carnajev ellen tömegpusztító fegyverek bevetése, terrorizmus és közterület elleni pokolgépes támadás miatt emeltek vádat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?