Szilvia
5 °C
16 °C

Észak-Korea atomhatalomként tárgyalna

2013.04.23. 08:51

Észak-Korea atomhatalomként akar tárgyalni az Egyesült Államokkal, és elfogadhatatlannak tartja azokat az amerikai feltételeket, hogy a párbeszéd előtt lásson hozzá az atomfegyverek leszereléséhez, illetve állítsa le rakétakísérleteit.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent írás szerint Washington propagandacélokból támaszt előfeltételeket, és Phenjanra akarja hárítani a felelősséget a Koreai-félszigeten kialakult feszültségért. Phenjan az ország egyoldalú leszerelésére tett kísérletnek tartja a Washington által szabott feltételeket.

Közben gyanús port tartalmazó csomagot küldtek ismeretlen feladók a dél-koreai védelmi miniszternek kedden. Néhány nappal az után érkezett a csomag, hogy a minisztérium közelében több száz fenyegető röplapot találtak.

A port tartalmazó csomagon nem volt feltüntetve a feladó neve, de egy fenyegető levelet tartalmazott. A levél indulatosan bírálja Szöul észak-koreai politikáját és Kim Kvan Dzsin védelmi miniszter megbüntetésével fenyegetőzik. A hatóságok „terrorista kísérlet” miatt indítottak nyomozást és elemzik a gyanús port.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg déli szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben és Japán és az USA is komolyan veszi a fenyegetéseket.

Előző héten halálos mérget, ricint tartalmazó borítékokat küldött egy férfi többek között Barack Obama amerikai elnöknek és több amerikai szenátornak is. A férfi ártatlannak vallotta magát a mississippi bíróságon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?