Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Észak-Korea atomhatalomként tárgyalna

2013.04.23. 08:51

Észak-Korea atomhatalomként akar tárgyalni az Egyesült Államokkal, és elfogadhatatlannak tartja azokat az amerikai feltételeket, hogy a párbeszéd előtt lásson hozzá az atomfegyverek leszereléséhez, illetve állítsa le rakétakísérleteit.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapjában, a Rodong Szinmunban megjelent írás szerint Washington propagandacélokból támaszt előfeltételeket, és Phenjanra akarja hárítani a felelősséget a Koreai-félszigeten kialakult feszültségért. Phenjan az ország egyoldalú leszerelésére tett kísérletnek tartja a Washington által szabott feltételeket.

Közben gyanús port tartalmazó csomagot küldtek ismeretlen feladók a dél-koreai védelmi miniszternek kedden. Néhány nappal az után érkezett a csomag, hogy a minisztérium közelében több száz fenyegető röplapot találtak.

A port tartalmazó csomagon nem volt feltüntetve a feladó neve, de egy fenyegető levelet tartalmazott. A levél indulatosan bírálja Szöul észak-koreai politikáját és Kim Kvan Dzsin védelmi miniszter megbüntetésével fenyegetőzik. A hatóságok „terrorista kísérlet” miatt indítottak nyomozást és elemzik a gyanús port.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg déli szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben és Japán és az USA is komolyan veszi a fenyegetéseket.

Előző héten halálos mérget, ricint tartalmazó borítékokat küldött egy férfi többek között Barack Obama amerikai elnöknek és több amerikai szenátornak is. A férfi ártatlannak vallotta magát a mississippi bíróságon.