Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Nőknek öltöztek kurd férfiak

2013.04.24. 20:14

Női egyenjogúságért küzdő kampányba kezdtek kurd férfiak Iránban, írja az Al Jazeera. A "Kurd férfiak az egyenlőségért" nevű Facebook-oldal célja, hogy bebizonyítsa, nőnek lenni nem szégyellnivaló. A férfiak által indított program egy válaszreakcióból nőtte ki magát: egy bíró úgy rendelkezett egy ügy során, hogy a családon belüli erőszakkal vádolt gyanúsítottat nyilvános megaláztatásra ítélve női ruhák viselésére kötelezi.

A Global Voices információi szerint Irán egy kurd tartományában egy helyi bíróság úgy határozott a családfő esetében, hogy büntetésként vörös női ruhában és hidzsábban kell az utcára vonulnia. A felháborodott kurd irániak a Facebookon kezdték meg szerveződésüket, és emelték fel hangjukat a rendelkezéssel szemben.

Tiltakozásképp több férfi is női ruhát öltött és lefényképezte magát, majd a fotókat önként tették közzé a kampány Facebook-oldalán. "Abban bízom, egyszer eljön az a nap, amikor nem az emberek biológiai és társadalmi neme alapján bíráljuk egymást" – írja képére egy Pedram Penhan nevű kurd. "A kurd nők megszégyenítése a világ valamennyi nője számára sértő. A nők anyák, testvérek és élettársak is egyben" – értékel egy másik férfi.

A kampányhoz időközben nők is csatlakoztak, akik jellegzetesen férfias öltözékekben örökítették meg magukat a felvételeken. Az oldalnak jelenleg valamivel több mint nyolcezer feliratkozója van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?