Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A csatornában folyt a szentképek utáni hajsza

MTI/Index
2013.04.24. 14:40

Több tucatnyi hajléktalan tüntetett szerdán Bukarestben az Északi-pályaudvar előtt az intézkedő rendőrök ellen, akik egy betörés gyanúsítottjait és az általuk ellopott festményeket és szentképeket keresve behatoltak a tüntetők menedékéül szolgáló föld alatti csatornahálózatba.

Az állomás eltorlaszolt csatornalejáratait markológéppel tépték ki, hogy a kommandósok, nyomozók és tűzoltók behatolhassanak a föld alatti járatokba. Itt meg is találták a keresett műtárgyak egy részét, melyeket egy Bukarestben élő francia állampolgár lakásából lopták el ismeretlen tettesek. A műkincstolvajokat azonban nem sikerült elfogni.

A bonyodalmat a csatornában élő megriadt hajléktalanok ellenállása váltotta ki, akik saját "területüket" védelmezve rátámadtak a rendőrökre. A hajléktalanok az általuk kábítószerként használt "Aurolac" ragasztót fröcskölték a behatolók arcába - közölte a sajtóval Alexandru Niculae rendőrségi szóvivő, aki cáfolta azon állításukat, hogy a hajléktalanokat könnygázzal füstölték volna ki a föld alól, és leszögezte: az akcióban senki sem sérült meg.

A hatóság több erőszakoskodót előállított, miközben a csatornák többi lakója - mintegy harminc-negyven ember – az Északi vasútállomás bejárata előtt hangosan tiltakozott a rendőri fellépés ellen. Romániában mintegy tízezer hajléktalant tartanak nyilván a hivatalos statisztikákban, közülük ötezer Bukarestben él. De még nagyobb azon emberek száma, akik nem rendelkeznek személyazonossági iratokkal és semmilyen kimutatásban nem szerepelnek. Az ország törvényei nem korlátozzák a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!