Árpád
-2 °C
4 °C

Történelmi minaretet romboltak le Aleppoban

2013.04.24. 16:59
A szíriai harcokban elpusztult egy világörökséghez tartozó minaret.

Az állami hírügynökség szerint felkelők robbantották fel az umayyadi mecsethez tartozó 11. századi minaretet - írja a bbc. Megfigyelők szerint viszont az épület pusztulását az állami hadsereg tankjainak tüze okozta. A világörökség részéhez tartozó mecset területe a felkelők kezén volt, de folyamatosan a harcok kereszttüzében áll.

Az interneten látható képeken látszik, hogy a minaret egy halom kőtörmelékké vált a mecset udvarán. Az épület többi részei - főleg a 12. századból valók - szintén súlyosan megrongálódtak a folyamatos tűzharcban és bombázásokban. A Sana jelentése szerint az al-Qaedához köthető  Jabhat al-Nusra csoport a felelős a pusztításért de egy aleppói férfi, az AP hírügynökségnek adott beszámolója szerint, a mecsetet egy tanktámadás semmisítette meg teljesen.

Korábban felkelők és a kormányerők csaptak össze az Aleppo közeli katonai légitámaszpont felett gyakorolt felügyeletért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?