Vegyi fegyvert vethettek be Szíriában

2013.04.25. 18:55 Módosítva: 2013.04.25. 20:07
A védelmi miniszter szerint az Egyesült Államoknak bizonyítéka van arra, hogy vegyi fegyvert vetettek be a kormányerők Szíriában. Obama korábban azt mondta, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása gyökeresen változtatná meg Amerika szerepét a két éve tartó polgárháborúban.

„Az USA bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Szíriában szarin gázt vetettek be a kormányerők” – mondta csütörtökön Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Számos kérdés tisztázatlan azonban, például a mérgesgáz forrása és az esetleges áldozatok száma. A gyanút izraeli és brit források is megerősítették.

Obama korábban azt mondta, hogy mérgező gázok alkamazása megváltoztatná a játékszabályokat Szíriában, és alapjaiban módosítaná az USA részvételét a háborúban. Az elnök szavai szerint vegyi fegyver bevetésével Asszad elnök átlépne egy határt és az USA valószínűleg növelné katonai részvételét a térségben. Ha bebizonyosodik a vegyi fegyverek alkalmazása, a Fehér Ház „konzultálni fog szövetségeseivel a következő lépésekről”.

A Fehér Ház arra is figyelemeztet, hogy „közelmúltbeli tapasztalatunk alapján” (utalva ezzel az iraki háborúra, ahol végül nem találtak egyértelműen vegyi fegyvereket) titkosszolgálati jelentések önmagukban nem szolgálnak elegendő bizonyítékul. További vizsgálatra van szükség, a kérdés megoldására egy átfogó ENSZ-vizsgálatot sürgetnek, amely kideríthetné mi történt.

Korábban egy izraeli titkosszolgálati jelentés állította, hogy Szíria nemzetközi jog által tiltott fegyvereket vetett be a lázadók ellen. Szíria hivatalos álláspontja szerint a lázadók vetettek be vegyi fegyvereket.