Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Játékautó távirányítójával robbantottak Bostonban

2013.04.25. 12:40 Módosítva: 2013-04-25 12:45:41

Játékautó-távirányítót használtak a Carnajev fivérek a két pokolgép felrobbantására a bostoni maratonon - közölték nyomozók szerdán a washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságában.

Erről Dutch Ruppersberger, a bizottság magas rangú, demokrata párti tagja számolt be újságíróknak, miután a testület meghallgatta a belbiztonsági minisztérium, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nemzeti Terrorelhárító Központ (NCTC) tisztségviselőit.

"Ebből én arra következtetek, és a fiatalabb fivér is ezt mondta, hogy a pokolgép készítésének módját a (jemeni) Inspire magazinból tanulták meg" - mondta Ruppersberger. A cikk címe ez volt: Hogyan készíts pokolgépet anyu konyhájában?

Az Inspire folyóiratot Anvar al-Avlaki prédikátor, a jemeni al-Kaida amerikai állampolgársággal is rendelkező vezetője alapította. Avlakival egy amerikai dróntámadás végzett.

Ruppersberger megerősítette, hogy a fivérek az általuk használt robbanóanyagnak legalább egy részét egy New Hampshire-i petárdaboltban vásárolták. "Az idősebb bement a boltba, és azt mondta: a legnagyobb hatóerejű robbanószert kéri, hogy a legnagyobb legyen a durranás" - közölte a képviselő.

A Los Angeles Times tudósítása szerint az eddig begyűjtött bizonyítékok alapján a bombák olyan elektromos gyújtószerkezetet tartalmaztak, melynek egyik összetevője egy távirányítós autókból származó, 2,4 Ghz-en működő jeladó és jelvevő egység volt.

A The Washington Post és a The Boston Globe napilapok.szerdán hivatalos forrásokra hivatkozva arról írtak, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kezdeményezésére több mint egy évvel a múlt heti bostoni robbantásos merénylet előtt az egyik elkövető, Tamerlan Carnajev neve bekerült a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) adatbázisába.