Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Játékautó távirányítójával robbantottak Bostonban

2013.04.25. 12:40 Módosítva: 2013-04-25 12:45:41

Játékautó-távirányítót használtak a Carnajev fivérek a két pokolgép felrobbantására a bostoni maratonon - közölték nyomozók szerdán a washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságában.

Erről Dutch Ruppersberger, a bizottság magas rangú, demokrata párti tagja számolt be újságíróknak, miután a testület meghallgatta a belbiztonsági minisztérium, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Nemzeti Terrorelhárító Központ (NCTC) tisztségviselőit.

"Ebből én arra következtetek, és a fiatalabb fivér is ezt mondta, hogy a pokolgép készítésének módját a (jemeni) Inspire magazinból tanulták meg" - mondta Ruppersberger. A cikk címe ez volt: Hogyan készíts pokolgépet anyu konyhájában?

Az Inspire folyóiratot Anvar al-Avlaki prédikátor, a jemeni al-Kaida amerikai állampolgársággal is rendelkező vezetője alapította. Avlakival egy amerikai dróntámadás végzett.

Ruppersberger megerősítette, hogy a fivérek az általuk használt robbanóanyagnak legalább egy részét egy New Hampshire-i petárdaboltban vásárolták. "Az idősebb bement a boltba, és azt mondta: a legnagyobb hatóerejű robbanószert kéri, hogy a legnagyobb legyen a durranás" - közölte a képviselő.

A Los Angeles Times tudósítása szerint az eddig begyűjtött bizonyítékok alapján a bombák olyan elektromos gyújtószerkezetet tartalmaztak, melynek egyik összetevője egy távirányítós autókból származó, 2,4 Ghz-en működő jeladó és jelvevő egység volt.

A The Washington Post és a The Boston Globe napilapok.szerdán hivatalos forrásokra hivatkozva arról írtak, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kezdeményezésére több mint egy évvel a múlt heti bostoni robbantásos merénylet előtt az egyik elkövető, Tamerlan Carnajev neve bekerült a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) adatbázisába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!