Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kivonulnak a kurd lázadók Törökországból

2013.04.25. 17:10

Május 8-án kezdenek el kivonulni Törökországból azok a kurd felkelők, akik éveken át a kurd autonómiáért küzdöttek. A Kurdisztáni Munkáspárt közleménye szerint a visszavonulás fokozatosan, csoportokban történik majd, a cél annak mielőbbi lebonyolítása.

A mostani bejelentést a Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér és a török titkosszolgálat közötti több hónapi béketárgyalások előzték meg. Márciusban pedig fegyverszünetet hirdettek ki. Öcalan a harcok befejezéséért cserébe azt kérte, hogy a török állam biztosítsa az ország területén élő kurdok jogait.

A török kormány becslése szerint mintegy 2000 kurd felkelő tartózkodik Törökország keleti és délkeleti részén, ahonnan Észak-Irakba vonulnak majd vissza. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő ígéretet tett a lázadóknak, hogy a hadsereg nem fogja megtámadni őket, miközben elhagyják az országot. Az 1984 óta tartó fegyveres konfliktusban több mint 40 ezer ember vesztette életét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?