Vendel
6 °C
19 °C

Csalódott az USA-ban a bostoni merénylők anyja

2013.04.26. 12:39 Módosítva: 2013.04.26. 12:39
Zubejdat Carnajeva már sajnálja, hogy több mint tíz évvel ezelőtt emigrált az Egyesült Államokba, és fontolgatja, hogy lemond amerikai állampolgárságáról. Szerinte fia él, és a hatóságok megpróbálják őt becsapni.

A bostoni merénylettel gyanúsított fivérek anyja pénteken a Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilapnak nyilatkozott. „Azt hittem, Amerika megvéd bennünket, de elvette a gyerekeimet. Azon gondolkozom, hogy lemondok az amerikai állampolgárságomról a történtek után és valószínűleg így is teszek” – mondta Zubejdat Carnajeva. Az apával együtt ismét hangoztatták meggyőződésüket, hogy fiaik nem vétkesek, az amerikai hatóságok állítottak nekik csapdát.

Az anya az Izvesztyija című orosz napilapnak is nyilatkozott, miután kikérdezték az FBI munkatársai. Zubejdat Carnajeva elmondta, hogy az amerikaiak korrektek és együttérzőek voltak. Azt is kijelentette, hogy nem fél visszatérni az Egyesült Államokba és egyáltalán nem tart semmitől: „Mitől féljek, hogy megölnek? Csak öljenek meg! De miért is ölnének meg? Mert elvették a gyerekeimet? Dzsohar, adja Isten, élni fog, ha egyáltalán egészséges lesz, amiben kételkedem. Tamerlán viszont már nem él. Ha valamivel gyanúsították őket, akkor élve elfoghatták volna őket, miért kellett rájuk lőni?” – tette fel a kérdéseket a Carnajev fivérek anyja, aki ártatlannak tartja fiait.

Az Izvesztyija munkatársa rákérdezett arra a videofelvételre, amely még most is elérhető a YouTube-on. Ezen a rendőrök gyűrűjében egy meztelen férfi látható, akiben az anya az idősebbik fiát, Tamerlant ismerte fel. „Nem csak egy felvétel volt (az interneten), több is. Egy pillanat alatt eltűntek, de kettőt sikerült lementenünk közülük, mert rájöttünk, hogy eltüntetetik azokat. Ők (az amerikai hatóságok) azt bizonygatják, hogy az nem Tamerlan, de hát én az anyja vagyok. Egy anyát nem lehet becsapni! (...) Ismerem a gyerekeimet, ismerem a fiam testét, minden egyes pöttyöt a fiam testén. A videón igenis Tamerlan van, akit az egyik autóból kiszednek, aztán a másikba taszigálják.” – mondta a csecsen asszony, aki a mahacskalai sajtótájékoztatón is felháborodottan, hevesen gesztikulálva és jó angolsággal beszélt.

A Carnajev fivérek anyja szerint fia él: „Ki volt az, akit Tamerlan Carnajev néven megöltek? Mi ez a játék? Mibe keverték bele a fiaimat egyáltalán, milyen játékba, milyen show-ba?” – tette fel a kérdéseket Zubejdat Carnajeva.