Gusztáv
3 °C
7 °C

Együttműködési megállapodást írt alá Orbán

2013.04.26. 15:40
500 millió forintos támogatásról állapodott meg a beregszászi magyar főiskola és a Bethlen Gábor alap. Normatív támogatás továbbra sincs, Orbán Viktor kiegyensúlyozott beszédet mondott.

Együttműködési megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Beregszászon. A II. Rákóczi Ferencről elnevezett főiskolával ötszázmillió forintos támogatási szerződést kötött a Bethlen Gábor alap. Ebből háromszázmillió forint felújításra, kétszázmillió forint az oktatás fejlesztésére szolgál. A következő években évente háromszáz millió forint támogatásban fog részesülni a főiskola.

A beregszászi főiskola létrejöttéig Ukrajnában nem volt önálló magyar felsőoktatási intézmény. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 1993 októberében határozták el egy magyar főiskola megalapítását Beregszászon. A kárpátaljai városban 1994 őszén indult a magyar nyelvű felsőfokú oktatás tanítói, óvodapedagógia, angol-történelem és angol-földrajz szakokon. 1996-ban az intézmény volt az első határon túli magyar nyelvű intézmény, amely állami elismerést kapott a helyi szervektől.

A főiskola a mennybe megy

Orbán Viktor előtt felszólalt több helyi magyar vezető is. Többségük nem rejtegette mennyire hálásak Orbán Viktor két kormányának és a Fidesz-KDNP pártoknak: „Isten sokszor megsegített minket. Magyarország nem csak hirdeti, hanem cselekszi is a nemzeti összetartozást” – mondta Orosz Ildikó, a főiskola elnökasszonya. Orosz meglepően jól felépített beszédben foglalta össze a főiskola történetét, különösen az épület körüli viszályokat.

„1998 és 2002 közt sem érkezett hozzánk normatív támogatás Magyarországról” – törte meg a hálálkodás szűnni nem akaró sorát Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Az ünnepi hangulat szerinte már-már a főiskola mennybemenetelét idézte, mintha minden probléma örökre megoldódna. Ezzel szemben azt emelte ki, hogy a pénteken aláírt megállapodás is csupán egy egyedi támogatásról szól, normatív támogatás továbbra sincs. Azt sem garantálja semmi, hogy az ukrán hatóságok nem indítanak újabb támadást az intézmény ellen, mondta.

Nyelv nélküli pezsgőtabletta

Orbán beszédében egyszerre felelt meg a magyar, az ukrán és az európai uniós elvárásoknak, ezért rendkívüli kijelentések sem tett.

„Az idő nekünk dolgozik, a korszellem a mi vitorlánkat dagasztja” – mondta a miniszterelnök arra utalva, hogy a határok jelentősége egyre inkább csökken. Úgy vélte, annak ellenére, hogy Ukrajna nem tagja az Európai Uniónak és kívül van a schengeni övezeten is, a határok egyre inkább feloldódnak és sürgette, hogy a két ország a lehető leginkább könnyítse meg a határon túli magyarok utazását. –

A békés hangnem jegyében kijelentette, hogy a magyarok „nem másokkal szemben” határozzák meg céljaikat és a „határokon átívelő nemzetegyesítésben” hisznek. A magyar nyelvű oktatás fenntartását és kiterjesztését tartotta az egyik legfontosabb célnak: „a nyelv megtartása nélkül a nemzet pezsgőtablettaként oldódik fel a többségi nemzetben”.

Utalt az új ukrán nyelvtörvényre, amelynek lehetőségeinek kihasználását sürgette, megköszönte a kisebbségeket támogató ukrán politikusok munkáját is. Méltatta az iskola alapítóinak és működtetőinek kitartását, az összefogást és a főiskolának segítséget nyújtó magyar települések önkormányzatait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!