Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbantani akart, életfogytigra ítélték

2013.04.26. 17:44

Súlyos börtönbüntetésekre ítélt pénteken az eljáró londoni bíróság tizenegy brit állampolgárságú terroristát, akik a vád szerint pokolgépes merényletsorozatra készültek Nagy-Britanniában.

A birminghami csoport vezetőjét, Irfan Naseert életfogytig tartó, két helyettesét, Irfan Khalidot és Ashik Alit 18, illetve 15 évi szabadságvesztéssel sújtotta a délkelet-londoni Woolwich kerület koronabírósága. A többiek 4 és 12 év közötti fegyházbüntetést kaptak.

A vádirat szerint a társaság összesen nyolc, hátizsákba rejtett, időzítő berendezéssel ellátott nagy erejű pokolgépet robbantott volna fel egyszerre az angliai nagyvárosban. Az ítélet indoklásában a bíró kijelentette: Naseer célja az volt, hogy háborús övezetté változtassa Birminghamet.

A vádirat szerint Khalid egy ízben a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozatra utalva azzal kérkedett, hogy újabb 9/11-et fognak végrehajtani. A csoportot – hosszas rendőrségi megfigyelés után – éppen tíz évvel az amerikai merényletek után, 2011 szeptemberében fogták el. A brit terrorelhárító szolgálatok a rajtaütés idején attól tartottak, hogy a társaság „pillanatokon belül” végrehajtja a tervezett robbantás-sorozatot.

A pénteken elítélt merénylőjelöltek vezetői Pakisztánban, az al-Kaida terrorhálózat embereitől kaptak kiképzést, és mártírvideókat is rögzítettek, mielőtt visszatértek Nagy-Britanniába. Ezután toborozták a többieket, és magukat jótékonysági adománygyűjtőnek álcázva Birmingham utcáin, a járókelőktől szedték össze az akcióra szánt pénzt.

A per során elhangzott: a meghiúsított merénylet a legjelentősebb terrortámadási terv volt azóta, hogy 2006-ban egy másik csoport egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgépet akart felrobbantani az Atlanti-óceán felett. A kiszemelt hét járaton összesen több mint 1500-an utaztak. A csoport hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után gyártottak volna pokolgépet.

Annak az összeesküvésnek a három főszervezőjét 2009 szeptemberében ítélték el; nekik minimum 40, 36, illetve 32 évet kell börtönben tölteniük. Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek utasterébe felvinni.