Robbantani akart, életfogytigra ítélték

2013.04.26. 17:44

Súlyos börtönbüntetésekre ítélt pénteken az eljáró londoni bíróság tizenegy brit állampolgárságú terroristát, akik a vád szerint pokolgépes merényletsorozatra készültek Nagy-Britanniában.

A birminghami csoport vezetőjét, Irfan Naseert életfogytig tartó, két helyettesét, Irfan Khalidot és Ashik Alit 18, illetve 15 évi szabadságvesztéssel sújtotta a délkelet-londoni Woolwich kerület koronabírósága. A többiek 4 és 12 év közötti fegyházbüntetést kaptak.

A vádirat szerint a társaság összesen nyolc, hátizsákba rejtett, időzítő berendezéssel ellátott nagy erejű pokolgépet robbantott volna fel egyszerre az angliai nagyvárosban. Az ítélet indoklásában a bíró kijelentette: Naseer célja az volt, hogy háborús övezetté változtassa Birminghamet.

A vádirat szerint Khalid egy ízben a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozatra utalva azzal kérkedett, hogy újabb 9/11-et fognak végrehajtani. A csoportot – hosszas rendőrségi megfigyelés után – éppen tíz évvel az amerikai merényletek után, 2011 szeptemberében fogták el. A brit terrorelhárító szolgálatok a rajtaütés idején attól tartottak, hogy a társaság „pillanatokon belül” végrehajtja a tervezett robbantás-sorozatot.

A pénteken elítélt merénylőjelöltek vezetői Pakisztánban, az al-Kaida terrorhálózat embereitől kaptak kiképzést, és mártírvideókat is rögzítettek, mielőtt visszatértek Nagy-Britanniába. Ezután toborozták a többieket, és magukat jótékonysági adománygyűjtőnek álcázva Birmingham utcáin, a járókelőktől szedték össze az akcióra szánt pénzt.

A per során elhangzott: a meghiúsított merénylet a legjelentősebb terrortámadási terv volt azóta, hogy 2006-ban egy másik csoport egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgépet akart felrobbantani az Atlanti-óceán felett. A kiszemelt hét járaton összesen több mint 1500-an utaztak. A csoport hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után gyártottak volna pokolgépet.

Annak az összeesküvésnek a három főszervezőjét 2009 szeptemberében ítélték el; nekik minimum 40, 36, illetve 32 évet kell börtönben tölteniük. Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek utasterébe felvinni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport