Szilárda
-4 °C
3 °C

Angliából irányítják az afganisztáni drónokat

2013.04.27. 12:48
A brit hadsereg az afganisztáni hadműveletek kezdete óta első ízben használ Nagy-Britanniából irányított pilóta nélküli felfegyverzett repülőgépeket - drónokat - Afganisztánban, elsősorban felderítési célokra.

A tíz Reaper típusú gépet a brit királyi légierő (RAF) kelet-angliai, Lincoln városa közelében működő támaszpontjáról irányítják- közölte szombaton a BBC a brit védelmi minisztérium tájékoztatását idézve.

A Reaperek 225 kilogrammos bombákkal és földi célpontok támadására alkalmas Hellfire rakétákkal szerelhetők fel. A drónokat a minisztériumi tájékoztatás szerint az esetek "túlnyomó többségében" felderítési célokra használják, és az amerikai Predator gépektől eltérően nem vetik be őket előre kijelölt személyek elleni "célzott támadásokra".

A brit védelmi minisztérium szerint azokban az esetekben, amikor a drónok fegyverzetét is bevetik, ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a légierő vadászgépeinek fegyverhasználatára. A BBC-nek nyilatkozó minisztériumi források nem részletezték, hogy milyen esetekben került sor a brit drónok fegyverzetének bevetésére, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a gépek használatával "számtalan katona és polgári személy" életét sikerült megmenteni.

A BBC idéz egy becslést, amely szerint a főleg Pakisztánban bevetett amerikai drónok támadásaiban 2004 óta 3533 ember vesztette életét. Brit háború- és fegyverkezésellenes kampánycsoportok közölték, hogy tiltakozó megmozdulást szerveznek a drónokat távirányítással működtető angliai légitámaszpont elé.

Korábban az afganisztáni hadszíntéren alkalmazott brit drónokat is az Egyesült Államokból, az amerikai légierő Nevada állambeli Creech támaszpontjáról működtették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!