Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Enrico Letta lesz az olasz kormányfő

2013.04.27. 19:18

Az olasz kormányalakítással megbízott Enrico Letta, a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa szombaton megerősítette az államfőnek, hogy elfogadja a kormányfői megbízást. Letta a sajtónak felolvasta a miniszterek névsorát is. Angelino Alfano, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) főtitkára lett a kormányfőhelyettes és a belügyminiszter, Fabrizio Saccomanni, az olasz jegybank vezérigazgatója pénzügyminiszterként fog dolgozni, a külügyminiszter pedig Emma Bonino EU-biztos lesz.

Az uniós ügyek az eddigi szakértő-miniszter, Enzo Moavero Milanesi kezében maradtak, a belügyminisztériumot is a Monti-kormányban dolgozó Anna Maria Cancellieri vezeti tovább. A munkaügyi miniszter Enrico Giovannini, a statisztikai hivatal elnöke lett, aki a kormányalakítást előkészítő bölcsek egyike volt. A társadalmi integrációért felelős miniszternek az afrikai származású Cecile Kyenget választották; ő az első színes bőrű olasz miniszter. Sport- és esélyegyenlőségi miniszternek Josefa Idem olimpiai bajnok kajakozót választották.

Nagykoalíció, régi arcok nélkül

Giorgio Napolitano államfő az újságíróknak elmondta, hogy politikai kormányról van szó, amely a pártok együttműködési erőfeszítésének eredménye. Az államfő úgy fogalmazott: ez volt az egyetlen lehetséges kormány. A beiktatáshoz Napolitano a parlament bizalmát kérte. Letta és kormánya vasárnap teszi le esküjét, s hétfőn kér bizalmat a parlamentben.

A 21 fős kormányban nyolc, tárca nélküli miniszter van; tagjaik a választásokon győztes PD, a PdL és a Mario Monti vezette centrum politikusai, valamint szakértők közül kerültek ki. A politikusok között kilenc a PD, öt a PdL, három a centrum, egy a Radikális Párt tagja. A kormánynak hét női minisztere van.

Letta szerdán fenntartással fogadta el Napolitanótól a kormányalakítási megbízatást. Azóta szünet nélkül egyeztetett a pártokkal: találkozott Silvio Berlusconi PdL-elnökkel, aki sajtóértesülések szerint feltételként az ingatlanadó eltörlését kérte és egyes PD-politikusok kizárását a kormányból. Letta nem zárkózott el az adó felülvizsgálásától, és kormányában egyik párt régi politikusai sem kaptak helyet.

Vegyes fogadtatás

Berlusconi elégedetten nyilatkozott a Letta-kormányról. A volt miniszterelnök hangoztatta, hogy a PdL nem diktált feltételeket. Friss és stabil kormányról beszélt Pierluigi Bersani, a PD lemondott főtitkára, aki egységes támogatását ígérte a kormánynak, de a párt egyes tagjai máris jelezték, hogy ellenzik a Berlusconival való megállapodást.

Roberto Maroni, az ellenzékbe vonult Északi Liga elnöke „ilyen-olyan” kormánynak nevezte Letta csapatát. A szintén ellenzéki Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére az olasz „köztársaság éjszakájáról” írt blogjában.

A februári parlamenti választások után több mint hatvan nappal megalakult kormányban először lépett koalícióra a húsz év óta egymással versengő, Berlusconi vezette jobbközép és a balközép. Ehhez hasonló együttműködésre egyedül a második világháború után, 1947-ben volt precedens; akkor a III. De Gasperi-kormány a Kereszténydemokratákkal (DC) és az Olasz Kommunista Párttal (PCI) szövetkezett. Az ő kormányzásuk 119 napig tartott.