Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Letartóztatták a Bangladesben összeomlott műhelyek tulajdonosait

2013.04.27. 09:07
Letartóztatta a rendőrség szombaton Dakkában azoknak a ruhakészítő műhelyeknek a tulajdonosait, amelyek a szerdán összeomlott házban működtek.

A bangladesi rendőrség gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítja az őrizetbe vett három személyt, akik közül kettő a műhelyeket üzemeltető cégek (New Wave Buttons és New Wave Style) tulajdonosa, a harmadik pedig az egyik cég igazgatója.

A számos varrodának és néhány más üzlethelyiségnek otthont adó nyolcszintes épület szerda reggel dőlt össze Dakka külvárosában. Több ezren dolgoztak benne, és már több mint 320 holttestet találtak.

Pénteken Sejk Haszina Vazed miniszterelnök személyesen utalt a tulajdonosok felelősségre, kijelentve, hogy a dolgozókat annak ellenére kényszerítették a munka felvételére, hogy a tragédia előtti napon komoly repedések keletkeztek a falakon.

"Meg kell büntetni azokat, akik érintettek ebben az ügyben, különös tekintettel arra a tulajdonosra, aki munkára kényszerítette alkalmazottait" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, a felelős "akárhol is legyen, meg fogják találni és igazságszolgáltatás elé állítják".

Péntek este Dakka érintett peremkerületében több százezren tüntettek, követelve egyebek között az épület és a műhelyek tulajdonosainak letartóztatását és kivégzését.

Szombaton, hetven órával a katasztrófa után még mindig hoztak ki túlélőket és holttesteket az épületből. A túlélők száma már meghaladja a 2200-at.

Bangladesben gyakran fordulnak elő üzemi balesetek, de ez volt a legsúlyosabb az ország történetében. A legutóbbi súlyos baleset tavaly novemberben történt: akkor is ruhagyárban ütött ki tűz Dakka közelében, és több mint száz ember halt meg a lángokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!