Piroska
3 °C
3 °C

Megkezdődhetnek a szerb uniós csatlakozási tárgyalások

2013.04.27. 08:32 Módosítva: 2013-04-27 08:33:48
Jóváhagyta a szerb parlament péntek este azt a megállapodást, amely Szerbia és Koszovó viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével jött létre az érintettek között.

A jelenlévő képviselők nagy többséggel - 173 igen szavazattal, 24 nem ellenében - fogadták el az egy héttel korábban született megállapodást. Ivica Dacic miniszterelnök előzőleg arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a megállapodás esetleges elutasítása Szerbia elszigetelődéséhez vezethet. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a dokumentum semmi esetre sem jelenti Koszovó függetlenségének elfogadását.

Az EU Belgrád és Pristina integrációjának feltételéül szabta a viszony normalizálását. A megállapodás megkötését követően az Európai Bizottság be is jelentette, hogy Szerbiával a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja.

Szerbia és Koszovó hosszú tárgyalások után, április 19-én állapodott meg az EU közvetítésével a kétoldalú viszony normalizálásáról, beleértve az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezését. Bár a koszovói parlament által már jóváhagyott megállapodás szövegét még nem hozták nyilvánosságra, úgy tudni, hogy az észak-koszovói szerbek bizonyos autonómiajogokat élvezhetnek majd az albán többségű országban. A megállapodást a koszovói szerbek vezetői ennek ellenére elutasították. A koszovói parlament egésze már múlt vasárnap éjjel megszavazta a dokumentumot.

A kölcsönös kompromisszumokkal tető alá hozott megállapodást az elemzők többsége mérföldkőnek látja a Nyugat-Balkán konfliktusainak rendezésében. Gyakorlati jelentőségén túl egyben szimbolikus esemény is. A kiegyezés jelzi, a helyi nacionalista politikai elitek végleg felismerték, hogy megegyezési kényszerben vannak.

Úgy tűnik, nyugati orientációjuk és uniós kapcsolataik elmélyítése érdekében a két félnek nem igazán volt más választása, mint a megállapodás aláírása. Ez volt a feltétele a szerb csatlakozási tárgyalások elindításának, amiről Brüsszel hoz – most már bizonyára pozitív – döntést. Koszovói oldalról önállóságuk bővülő nemzetközi elismerésében és teljes jogú ENSZ-tagságban bíznak a megállapodás után, az átlagpolgár számára pedig gyorsan jól érezhető lenne a vízummentes belépés lehetősége az unióba, amiben szintén reménykedhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!