Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődhetnek a szerb uniós csatlakozási tárgyalások

2013.04.27. 08:32 Módosítva: 2013-04-27 08:33:48
Jóváhagyta a szerb parlament péntek este azt a megállapodást, amely Szerbia és Koszovó viszonyának rendezéséről az Európai Unió közvetítésével jött létre az érintettek között.

A jelenlévő képviselők nagy többséggel - 173 igen szavazattal, 24 nem ellenében - fogadták el az egy héttel korábban született megállapodást. Ivica Dacic miniszterelnök előzőleg arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a megállapodás esetleges elutasítása Szerbia elszigetelődéséhez vezethet. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a dokumentum semmi esetre sem jelenti Koszovó függetlenségének elfogadását.

Az EU Belgrád és Pristina integrációjának feltételéül szabta a viszony normalizálását. A megállapodás megkötését követően az Európai Bizottság be is jelentette, hogy Szerbiával a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja.

Szerbia és Koszovó hosszú tárgyalások után, április 19-én állapodott meg az EU közvetítésével a kétoldalú viszony normalizálásáról, beleértve az észak-koszovói szerbek helyzetének rendezését. Bár a koszovói parlament által már jóváhagyott megállapodás szövegét még nem hozták nyilvánosságra, úgy tudni, hogy az észak-koszovói szerbek bizonyos autonómiajogokat élvezhetnek majd az albán többségű országban. A megállapodást a koszovói szerbek vezetői ennek ellenére elutasították. A koszovói parlament egésze már múlt vasárnap éjjel megszavazta a dokumentumot.

A kölcsönös kompromisszumokkal tető alá hozott megállapodást az elemzők többsége mérföldkőnek látja a Nyugat-Balkán konfliktusainak rendezésében. Gyakorlati jelentőségén túl egyben szimbolikus esemény is. A kiegyezés jelzi, a helyi nacionalista politikai elitek végleg felismerték, hogy megegyezési kényszerben vannak.

Úgy tűnik, nyugati orientációjuk és uniós kapcsolataik elmélyítése érdekében a két félnek nem igazán volt más választása, mint a megállapodás aláírása. Ez volt a feltétele a szerb csatlakozási tárgyalások elindításának, amiről Brüsszel hoz – most már bizonyára pozitív – döntést. Koszovói oldalról önállóságuk bővülő nemzetközi elismerésében és teljes jogú ENSZ-tagságban bíznak a megállapodás után, az átlagpolgár számára pedig gyorsan jól érezhető lenne a vízummentes belépés lehetősége az unióba, amiben szintén reménykedhetnek.