Szilvia
5 °C
16 °C

Szíria: már vizsgálják a vegyi fegyverre utaló nyomokat

2013.04.27. 10:47 Módosítva: 2013-04-27 10:50:40

Az ENSZ vizsgálóbiztosai hozzáláttak, hogy összegyűjtsék Szírián kívül a vegyi fegyverek feltételezett bevetésére utaló nyomokat, addig is, amíg Damaszkusz elutasítja szíriai területre való belépésüket - közölte pénteken a világszervezet szóvivője.

Martin Nesirky szóvivő elmondta, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár újabb levelet írt Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, Damaszkusz mielőbbi hozzájárulását kérve ahhoz, hogy a vizsgálóbiztosok "Szíriai területén végezhessék munkájukat".

Csütörtökön a washingtoni Fehér Ház bejelentette: az amerikai hírszerzés megítélése szerint Aszad elnök rezsime kisebb mennyiségben szarin gázt vetett be az ellene harcoló lázadókkal szemben. Barack Obama elnök ezt fordulópontnak nevezte pénteken, ugyanakkor rámutatott, hogy a vonatkozó hírszerzési következtetések egyelőre csak előzetesek.

A brit külügyminisztérium szerint a szarinnal kapcsolatos bizonyítékok több forrásból is meggyőzőnek tűnnek. A BBC úgy tudja, hogy Nagy-Britannia több mintát is szerzett Szíriából, amiket aztán egy Porton Down-i laboratóriumban vizsgáltak meg, és azonosították a szarint bennük.

A Times egyik újságírója egy Aleppóban állítólag április elején elkövetett feltételezett vegyi fegyver támadás utóhatásairól beszélt a BBC-nek. Orvosok megmutattak neki egy olyan videót, amin olyan embereket kezeltek, akik „láthatóan gáztámadás áldozatai lettek". A sérülteken nincs repesz okozta sérülés, de a habzó száj, a kitágult pupilla és több más tünet is vegyi fegyverre utal, mondta Anthony Loyd.

Szíriában eközben heves harcok dúlnak Damaszkusztól északra a lázadók, valamint a kormányhadsereg és a rendszert támogató milicisták között. A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a mostani harcok a legsúlyosabbak a főváros környékén a polgárháború két évvel ezelőtti kirobbanása óta.

A szíriai konfliktus eredetileg az Aszad-rendszer elleni békés tiltakozással indult 2011 márciusában, később torkollott polgárháborúba. A konfliktus egyre inkább vallási jelleget ölt, mivel a kormány felfegyverzi az alavita kisebbséghez tartozó polgári személyeket. Ellenzéki aktivisták és megfigyelők szerint a milicisták jobban ismerik a terepet, mint a sorkötelesek, és hatékonyabbak az utcai harcokban.

Az ENSZ adatai szerint a két év alatt több mint 70 ezer embert öltek meg Szíriában. Az OSDH adatai szerint csütörtökön országszerte legalább 130 ember halt meg: 53 civil, 27 kormánykatona és 50 lázadó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?