Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Dzsihádról beszélt a bostoni merénylők anyja

2013.04.28. 11:04 Módosítva: 2013-04-28 11:05:24

Az orosz hatóságok 2011-ben rögzítették, ahogy a bostoni merénylők anyja telefonon dzsihádról beszél valakivel, aki az egyik fia is lehetett, állította a bostoni maratonnál történt kettős robbantások ügyében folyó nyomozást ismerő forrás a CNN-nek.

A forrás szerint ugyanakkor a beszélgetés pontos tartalma homályos. Az oroszok az elmúlt napokban adták át a beszélgetésrészletet az FBI-nak, azt nem tudni, miért vártak idáig. Eric Holder legfőbb ügyész annyit mondott, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.

Habár a bostoni robbantásiok áldozatairól szóló képeket nem látta, a két merénylő anyja, Zubejdat Carnajeva a héten azt állította: „a robantás nem volt igazi”. Ezzel összhangban úgy gondolja, hogy az általa nem látott képeken megjelenő vörös folyadék nem vér, hanem festék volt.

Több forrás úgy tudja, hogy az asszony is fekerült fiaival együtt felkerült a TIDE-ba, a szigorúan titkos adatbázisba, amiben a potenciális terroristákat tartják számon.

Korábban kiderült, hogy az FBI 2011-ben beszélt Tamerlan Carnajevvel, a megölt merénylővel, mivel olyan információkat kaptak az orosz hatóságoktól, hogy radikális iszlamisták követője lett. Az FBI semmi arra utaló nyomot nem talált, hogy valós veszélyt jelentene. Carnajevék anyját nem kérdezték ki az akkori vizsgálat keretében.

Carnajev felkerült a belügyminisztérium egyik listájára is, amikor 2012 januárjában az Egyesült Államokból Oroszországba utazott. Viszont amikor fél évvel később hazatért, akkor semmilyen olyan információ nem került elő, amiért plusz figyelmet érdemelt volna. Oroszországban egyes források szerint a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett tanfolyamon vehetett részt.

Több forrás azt mondta a CNN-nek, hogy az életben maradt merénylő, Dzsohar Carnajev az elmúlt napokban nem osztott meg lényegi információt a nyomozókkal, de a korábbi válaszai segítettek elindulni több nyomon is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?