Olivér
5 °C
8 °C

Euroszkeptikus ellenzéki győzelem Izlandon

2013.04.28. 09:05 Módosítva: 2013-04-28 14:11:17

Már a részeredmények és az exit pollok ismeretében választási győztesnek nyilvánította pártját Izlandon Bjarni Benediktsson, az ellenzéki Függetlenségi Párt vezetője. A Haladó Párt vezetője, Sigmundur David Gunnlaugsson pedig bejelentette, hogy kész részt venni az új kormánykoalícióban. Izlandot a hagyományok szerint általában kétpárti koalíció kormányozza.

A szombati parlamenti választásokon leadott szavazatok összeszámlálása után vasárnap Reykjavíkban közölték, hogy az egyebek között adócsökkentést ígérő, konzervatívokból és liberálisokból álló polgári tábor a voksok 51,1 százalékát szerezte meg. A Függetlenségi Párt 26,7 százalékot, míg a Haladó Párt 24,4-et kapott, együtt 38 képviselőt küldhetnek a 63 fős törvényhozásba.

Az eredmények a megfigyelők szerint azt mutatják, hogy a választók – akik most visszahozták a hatalomba az euroszkeptikus középjobb koalíciót – nem értenek egyet a mostani kormány politikájával, így a közeljövőben várhatóan felülvizsgálják a szigetország európai uniós csatlakozási szándékát is. A választási részvétel médiaközlés szerint 83,3 százalékos volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?