Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemény hurrikánszezon előtt áll Amerika

2013.04.28. 10:37
A legrégebb óta működő előrejelző intézet szerint az átlagosnál lényegesen több trópusi ciklon és hurrikán várható az idei évben az Atlanti óceánon. A vezető előrejelzők szerint az idei hurrikánszezonban 18 trópusi ciklon várható, amelyből kilenc hurrikánná erősödhet.

Egy átlagos évben 12 trópusi ciklon alakul ki az Atlanti-óceán északi medencéjében, amelyből hét válik hurrikánná. A trópusi ciklonban a szélsebesség eléri a 39 mérföldet óránként, míg a hurrikán fokozathoz legalább 74 mérföldes óránkénti sebességre van szükség, írja az esotanc.hu.

A most kiadott előrejelzést a Coloradói Egyetem csapata jegyzi, amely elsőként adott ki hurrikánelőrejelzést, még 1984-ben. A tavalyi előrejelzése igen sikertelen volt, míg a kutatók 10 trópusi ciklonnal és négy hurrikánnal számoltak, addig a valóságban 19 ciklon és 10 hurrikán alakult ki, köztük a Sandy, amely az északkeleti államokban okozott jelentős pusztítást.

A mostani előrejelzés kilenc hurrikánnal számol, amelyből négy érheti el az erős fokozatot.

A hurrikánszezon június elsején indul, az első hurrikánt Andreának fogják elnevezni.