Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lövöldözés árnyékolta be az olasz kormány eskütételét

2013.04.28. 12:40 Módosítva: 2013-04-28 12:46:03

Egy férfi lövöldözni kezdett az olasz kormányfői hivatal előtt, miközben az államelnöki palotában az új olasz kormány éppen letette az esküt, írja a BBC. Két rendőr megsebesült, egyiküket a nyakán érte a lövés. A lövöldözőt őrizetbe vették.

Az Enrico Letta vezette nagykoalíciós kormány a vasárnapi eskütétel után hétfőn kér bizalmat a parlamentben. A kormány felállásával a parlamenti választások után két hónapig húzódó patthelyzet ért véget.

A balközép Demokrata Pártot (PD) képviselő Enrico Letta szerdán fenntartással fogadta el Giorgio Napolitano elnöktől a kormányalakítási megbízatást. Az egyeztetések alatt találkozott Silvio Berlusconi PdL-elnökkel, aki feltételként az ingatlanadó eltörlését kérte és egyes PD-politikusok kizárását a kormányból. Letta nem zárkózott el az adó felülvizsgálásától, és kormányában egyik párt régi politikusai sem kaptak helyet.

Berlusconi elégedetten nyilatkozott a Letta-kormányról, ahogy stabil kabinetről beszélt Pierluigi Bersani, a PD lemondott főtitkára is, aki egységes támogatását ígérte a kormánynak. Ugyanakkor a párt egyes tagjai máris jelezték, hogy ellenzik a Berlusconival való megállapodást.

A februári parlamenti választások után több mint hatvan nappal megalakult kormányban először lépett koalícióra a húsz év óta egymással versengő, Berlusconi vezette jobbközép és a balközép. Ehhez hasonló együttműködésre egyedül a második világháború után, 1947-ben volt precedens.