Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Big Bent és Eiffel-tornyot épít Észak-Korea

2013.04.29. 20:24

Saját Big Bent és Eiffel-tornyot épít Észak-Korea, adta hírül az országból egyedüli nyugati hírügynökségként tudósító Associated Press. A két európai látványosság pontos replikája egy phenjani szórakoztató park büszkesége lesz. A park építése a csúcspontja annak a látványberuházások egész sorával járó építkezési láznak, ami az észak-koreai fővárosban 2010 óta tart. Kim Dzsongun közvetlenül a hatalomra kerülése után hirdette meg a kiengedett nadrágszíj politikáját, aminek keretében Phenjant hatalmas állami befektetéssel egy nyugati nagyvároshoz hasonlóvá építik át, bevásárlóutcákkal, luxuséttermekkel, plázákkal, turistalátványosságokkal.

Az új Phenjan leglátványosabb része a a Changjon utca, ez lesz a kirakatváros központi bevásárlóutcája, itt már több nagy nyugati márkának van boltja, és rengeteg további épül. Az egyik újonnan nyitott szupermarket például azzal hirdeti magát, hogy náluk lehet kapni amerikai Coca-Colát, Hershey's csokit és Doritos csipszet. Az AP tudósítója arról számolt be, hogy a bevásárlóközpontban francia luxustáskákat, olasz bort, svájci csokit, frissen sütött croissant-t, és Új-Zélandról importált friss kivit is lehet kapni. A China Daily egy másik phenjani plázáról számolt be, ahol kozmetikai szalonok, minigolf-pálya, kávézók és koktélbárok várják a látogatókat.

Eközben az ENSZ jelentése szerint az országban 2,8 millió ember áll szó szerint az éhhalál szélén, és a gyerekek negyede kórosan alultáplált. A fővároson kívüli területeken az ivóvízellátás és a fűtés akadozik, az orvosi ellátás szintén. A Dél-Koreát és az USA-t háborúval fenyegető államban a legújabb diplomáciai feszültséggócot Kenneth Bae, egy koreai származású, de amerikai állampolgár turista esete okozza, akit az észak-koreai rezsim az ország jó hírnevének megsértésével vádol és börtönnel, illetve potenciálisan halálbüntetéssel  fenyeget. Bae bűne az volt, hogy megszegte az Észak-Koreába látogató turistákra vonatkozó szigorú szabályokat, és engedély nélkül fényképezett, többek között éhező gyerekeket.