Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem terrortámadás volt Prágában

2013.04.29. 17:51 Módosítva: 2013-04-29 22:19:44
A szennyvízcsatornában felhalmozódott metángáz okozhatta a detonációt. Negyvenhárman megsebesültek, köztük nyolc külföldi is. egy súlyos sérültről érkezett hír. Remélik, hogy már nincsenek a romok alatt. A mentőalakulatok egész éjjel dolgoznak. A kár az első becslések szerint meghaladja a 10 millió cseh koronát (kb 120 millió forint).

Robbanás történt egy épületben Prága belvárosában, amiben negyvenhárman megsérültek, egy súlyos sérültről kaptunk hírt. Egy ideig halálos áldozatokról is szó volt, de hétfő estig úgy tűnik, mégsem követelt halálos áldozatot az eset.

Nem terrortámadás történt, mondta a késő délutáni órákban Petr Nečas cseh miniszterelnök a hétfői, Prága központjában történt detonáció kapcsán a helyi médiában. A kormányfő kijelentését alátámasztotta a Cseh Nemzetbiztonsági Szolgálat (BIS) igazgatója is. Bohuslav Svoboda, Prága polgámestere a hírekben gázrobbanásról bnyilatkozott.

A robbanás ereje kitörte az ablakokat a környéken Egy rendőrségi szóvivő szerint a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) és egy művészeti galéria is van az épületben, amiben egy nagy kráter keletkezett. A detonációt még két kilométerre is hallani lehetett.

A kár az első becslések szerint meghaladja a 10 millió cseh koronát (kb 120 millió forint).


A rendőrség szerint még mindig szivároghat a gáz. A szivárgás állítólag a Nemzeti Színház régi épületében történt, írta a Bumm.sk. A blesk.cz szerint további robbanások veszélyére figyelmeztet a rendőrség, a közeli épületeket kiürítették, és a rendőrség lezárta a környéket. A Nova kereskedelmi tévécsatorna információi szerint a felrobbant ház a cseh Légiirányító Társasághoz tartozott.

A Novinky.cz a helyszínen dolgozó tűzoltókra hivatkozva úgy sejti, hogy a szennyvízelvezető csatornában felhalmozódott metángáz okozhatta a detonációt. Ezt a feltételezést erősíti, hogy a környéken még mindig erős gázszagot érezni, noha a gázellátást biztonsági okokból leállították a szolgáltatók.

Egész éjszaka dolgoznak a helyszínen

A hétfő este kilences hírek szerint 400 embert evakuáltak, a környék lakosainak értékeiket a lakásokban kellett hagyni. A katasztrófavédelmisek és a rendőrség legalább 48 órán keresztül a helyszínen marad és folyamatosan figyeli a környéket és megsérült házat.

Annak az eshetősége, hogy valaki még beszorult a romok alá meglehetősen kicsi, de nem zárható ki. Közben a házat a nap folyamán több helyen is alátámasztották az esetleges beomlások ellen - jelentette a  ČT24, a cseh Hírtv.

Blogos beszámoló a helyszínről

Was it a bomb? – kérdezte cimborám mellett egy külföldi turista, We don't know – mondtuk és léptünk tovább. Pedig szinte mindent láttunk, ami egy nyugati várost ért bombatámadás után hétköznapi látvány: leomlott házfal, bámészkodó külföldi turisták, vérző sérültek, ijedt fejű kisiskolások a közeli iskolából és megdöbbent főiskolások a prágai Zeneművészeti Akadémia film és televíziós tanszékéről. Ahogy recsegtek a kitört ablaküveg szilánkok a cipőnk alatt, láttuk, hogy a prágai Nemzeti Színház felett füstfelhő gomolygott, éreztük, hogy a környező utcákban mindenhol émelyítő gázszag terjengett. Olvassa el a teljes beszámolótitt >>>

A detonációban súlyosan sérült épület – nem messze a Károly hídtól – Prága polgármestere szerint nem állítható helyre. Bohuslav Svoboda szerint a legfontosabb feladat annak elkerülése, hogy az ingatlan a mentési munkálatok alatt összedőljön.

Petr Nečas cseh miniszterelnök elmondta, hogy mélyen megindította a tragédia, folyamatosan kapcsolatban áll a belügyminisztériummal és a mentésben résztvevőkkel.

Egy Prágában dolgozó olvasónk beszámolójából ugyanakkor nem az amerikai katasztrófákat jellemző helyzetet ismerhettük meg: "A mentalitás messze van az amerikaitól, senki nem aggódik a környezetében, a csehek se, ez ugyanis messze nem a belváros legsűrűbb része, főleg turisták járnak arra, meg néhány hivatali épület van még a környéken.

A közelben volt?

Ott van a helyszínen? Hallotta a robbanást? Írja meg tapasztalatait az ugyelet@mail.index.hu címre!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!