Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Szíriai vegyifegyver-gyárat bombázhatott Izrael

2013.04.29. 12:57 Módosítva: 2013-04-29 13:03:06

Az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoksága szerint az izraeli légierő Bassár el-Aszad rezsimének vegyifegyver-gyárát bombázhatta a hétvégén. A felkelők szerint a szíriai légtérbe behatoló izraeli vadászgépek előbb elhúztak Aszad damaszkuszi palotája felett, majd a szíriai főváros mellett lévő vegyifegyver-bázis ellen fordultak.

Meg nem erősített források szerint a szíriai légierő megpróbálta kilőni az izraeli gépeket, amelyek azonban sértetlenül tértek vissza a bázisukra. A támadást sem a szíriai, sem az izraeli hatóságok nem erősítették meg.

A gyanú szerint a támadás a barzehi „Tudományos és Kutató Központ", a szíriai rezsim legfontosabb vegyifegyver-központja ellen irányult. A bázis környékén a libanoni sajtó szerint is súlyos összecsapások voltak az utóbbi napokban a felkelők és Aszad katonái között. Az egész terület a felkelők kezén van a kiemelten védett katonai bázis kivételével. „Rendkívül megerősített komplexum, nagy erejű légvédelmi fegyverekkel” – nyilatkozta róla az egyik ellenzéki vezető. A szíriai hadsereg feltehetően nagyobb erőkkel próbálja meg kiszorítani a környékről a fővárost veszélyeztető felkelő erőket.

Az izraeli és amerikai hírközlés múlt heti jelentése szerint halálos vegyi fegyvereket vethettek be az elmúlt hónapokban. A feltételezések szerint főként szarin gázt használtak, de az ezzel kapcsolatos információkat a Pentagon egyelőre óvatosan fogadta, további vizsgálatokat tartva szükségesnek. Republikánus képviselők ezzel együtt az amerikai légierő beavatkozására szólították fel Obamát. Ha ez bekövetkezne, az alapvető változást hozna a szíriai konfliktusban.

Nem egyértelmű ugyanakkor, hogy az izraeli gépek valóban e nehezen lerombolható bázist támadták-e vasárnapra virradóra. J. E. Dyer amerikai szakértő szerint az elmúlt napok fejleményei után ugyan nem lehet kizárni a támadást, de azt is könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nem maga a fegyvergyár, inkább egy, a közelében található másik célpont, esetleg egy, a gyárból kiinduló szállítmány ellen hajtottak végre célzott támadást. A létesítményben komoly károkat véleménye szerint csak többszörös és eléggé kockázatos támadássorozattal lehetne okozni – az állítólagos hétvégi légicsapás erejéről egyelőre nem tudni semmit.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?