Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletének egy részét

2013.04.30. 18:36

Elárverezik a francia elnöki hivatal borkészletének egytizedét. Május 30-án és 31-én, mintegy 1200 üveg borra lehet majd licitálni. A borok listáján olyanok is szerepelnek, mint a 2200 euró értékűre becsült 1990-es Petrus. Az árverést a párizsi Hotel Drouot aukciós ház tartja.

Az árverési ház keddi közleménye szerint az eladásra kerülő borok válogatását Virginie Routis, az Elysée-palota borospincéjének fősommelierje végezte. A készletben elsősorban Bordeaux-i és Bourgogne-i, azaz burgundiai borok találhatók, de akad néhány Loire-menti, Elzászból, a délnyugati vidékről és a Rhone-folyó völgyéből származó bor is.

Az Elysée-palota borospincéjét 1947-ben Vincent Auriol elnöksége alatt hozták létre. Az azóta folyamatosan bővülő készlet számára 1995-ben a pincét átalakítottak a borok jobb megőrzése érdekében. Az árverés alapvető célja a borkészlet megújítása. "Valamennyi borból felszolgáltak a köztársasági elnöknek, és van, amelyik az V. köztársaság nagy történelmi pillanatainak is tanúja volt" - nyilatkozta az árverési ház.

A válságra tekintettel az árverés bevételének egy részéből az elnökség szerényebb minőségű és olcsóbb borokat tervez vásárolni, a fennmaradó összeget pedig átutalják az állami költségvetésbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!