Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ferenc pápával találkozott az izraeli államfő

2013.04.30. 15:04

Ferenc pápa Simon Peresz izraeli államfőt fogadta kedden a Vatikánban. A találkozón szó esett Jeruzsálem státuszáról és a szíriai konfliktusról is. Ez volt az első találkozó a márciusban megválasztott pápa és izraeli államfő között.

A pápa és az izraeli elnök félórás négyszemközti megbeszélése elején Simon Peresz arra kérte vendéglátóját, hogy "mindannyiunkért imádkozzon". A találkozó végén Peresz azt mondta Ferenc pápának, hogy Jeruzsálembe várja - mint mondta - "nem csak én, hanem Izrael egész népe".
 
Az izraeli elnök egy bibliát adott ajándékba a pápának, amelybe dedikációként A királyok első könyvének sorát írta (2,3): "hogy minden sikerüljön, amit csak teszel, amibe csak belefogsz". A Szentszék közleménye szerint a találkozó témája a Közel-Kelet politikai és társadalmi helyzete volt. Szó volt többek között az izraeli-palesztin tárgyalások mielőbbi újraindításáról.
 
Peresz búcsúzáskor elmondta a pápának, hogy május elsején Assisiben díszpolgárrá avatják, és Szent Ferenc városában imádkozni fog az egyházfőért. A találkozó után Federico Lombardi szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa izraeli útjának még nincsen dátuma, de örömmel fogadta a meghívást.
 
Peresz Rómában Enrico Letta olasz kormányfővel is megbeszélés tartott. Ennek témája többek között a szíriai válság, a közel-keleti békefolyamat, Barack Obama márciusban tett izraeli látogatása, valamint az iráni atomprogram volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?