Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Ferenc pápával találkozott az izraeli államfő

2013.04.30. 15:04

Ferenc pápa Simon Peresz izraeli államfőt fogadta kedden a Vatikánban. A találkozón szó esett Jeruzsálem státuszáról és a szíriai konfliktusról is. Ez volt az első találkozó a márciusban megválasztott pápa és izraeli államfő között.

A pápa és az izraeli elnök félórás négyszemközti megbeszélése elején Simon Peresz arra kérte vendéglátóját, hogy "mindannyiunkért imádkozzon". A találkozó végén Peresz azt mondta Ferenc pápának, hogy Jeruzsálembe várja - mint mondta - "nem csak én, hanem Izrael egész népe".
 
Az izraeli elnök egy bibliát adott ajándékba a pápának, amelybe dedikációként A királyok első könyvének sorát írta (2,3): "hogy minden sikerüljön, amit csak teszel, amibe csak belefogsz". A Szentszék közleménye szerint a találkozó témája a Közel-Kelet politikai és társadalmi helyzete volt. Szó volt többek között az izraeli-palesztin tárgyalások mielőbbi újraindításáról.
 
Peresz búcsúzáskor elmondta a pápának, hogy május elsején Assisiben díszpolgárrá avatják, és Szent Ferenc városában imádkozni fog az egyházfőért. A találkozó után Federico Lombardi szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa izraeli útjának még nincsen dátuma, de örömmel fogadta a meghívást.
 
Peresz Rómában Enrico Letta olasz kormányfővel is megbeszélés tartott. Ennek témája többek között a szíriai válság, a közel-keleti békefolyamat, Barack Obama márciusban tett izraeli látogatása, valamint az iráni atomprogram volt.