Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leváltották a lengyel igazságügyminisztert

2013.04.30. 07:21

Donald Tusk lengyel kormányfő leváltotta hétfőn igazságügyi miniszterét, aki egy múlt heti televíziós nyilatkozatban azt állította, Németország embriókat importál Lengyelországból, és azokat kutatási célokra használja fel.

Jaroslaw Gowin mindezt a TVN24 lengyel hírtelevíziónak adott múlt keddi nyilatkozatában mondta, állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá. Kijelentésével heves bírálatokat váltott ki. Gowin helyét a kormányban Marek Biernacki volt belügyminiszter veszi át.

A leváltott politikus kijelentésének előzménye egy feljelentés volt, amelyet egy poznani klinika vezetője tett az ügyészségen. A klinikán ugyanis előkerült egy tartály, amely embriók lefagyasztására és tárolására szolgált, s a klinika igazgatója azt gyanítja, hogy elődje illegálisan megtermékenyített petesejteket semmisített meg. Lengyel szakértők úgy vélik, hogy Gowin kijelentései ártanak a lengyel-német kapcsolatoknak, a poznani esetből ugyanakkor nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A miniszternek azt is a szemére vetik, hogy tévesen interpretálta a németországi jogi szabályozást, amikor azt állította, hogy ott csak külföldről származó embriókkal lehet kísérleteket végezni. A valóságban ez a korlátozás csak az emberi őssejtekre vonatkozik.

Lengyelország aláírta, de még nem ratifikálta az Európa Tanács biomedicináról szóló konvencióját, amely 1999-ben lépett életbe, és bizonyos védelmet nyújt az embrióknak. Németország és Ausztria még nem írta alá a megállapodást.

Jaroslaw Gowinról azt tartják, hogy ő a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) konzervatív szárnyának nem hivatalos vezetője, és az elmúlt hónapokban többször is konfliktusba került Tusk kormányfővel. Így például hozzá közel álló képviselők hiúsították meg – az ellenzéki nemzeti konzervatívokkal karöltve – a bejegyzett élettársi viszonyra vonatkozó, a PO által beterjesztett törvénytervezet elfogadását. Gowin a mesterséges megtermékenyítés kérdéseiben is szembemegy pártjának többségével.