Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Obama kiállt a homoszexuális kosaras mellett

2013.04.30. 07:04

Nagy visszhangot keltett hétfőn Washington-szerte, hogy Jason Collins veterán kosaras az észak-amerikai profi ligák történetében első sportolóként nyilvánosan felvállalta homoszexualitását . Az NBA ismert játékosának a Twitter közösségi oldalon törvényhozók sora fejezte ki elismerését, és Barack Obama elnök is felhívta őt telefonon, hogy támogatásáról biztosítsa.

Néhány órával azután, hogy Collins egy online cikkben előállt szexuális irányultságával, Obama elnök elérte őt telefonon, és a Fehér Ház közlése szerint azt mondta neki, hogy bátor lépésével nagy benyomást tett rá.

Az elmúlt 12 szezonban hat csapatban, legutóbb a Washington Wizardsnál játszó Collinsnak a Sports Illustrated című lap weboldalán megjelent vallomása különösen a demokrata párti politikusok figyelmét keltette fel, miután sokan közülük az elmúlt időszakban nyilvánították ki, hogy korábbi álláspontjukat megváltoztatva kiállnak a meleg házasság intézménye mellett. Az Obama 2012-es elnökválasztási kampányát támogató, Organizing for Action nevű csoport aktivistái a Twitteren üzenték meg Collinsnak, hogy mellette állnak.

A first lady, Michelle Obama szintén a Twitteren tolmácsolta gratulációját. „Nagyon büszke vagyok Önre, Jason Collins! Ez egy hatalmas előrelépés az országunk számára” – állt az üzenetben, amelyen az „mo” szignó állt, jelezve, hogy azt személyesen a first lady írta.

Bill Clinton korábbi elnök is bátorító szavakkal nyilatkozott a lépésről, nyilatkozatában arra kérve a szurkolókat, az NBA-beli játékostársakat és a médiát, hogy támogassák és tiszteljék Jason Collinst. Clinton hozzátette, hogy Collins hétfői bejelentése „fontos pillanatot” jelent a professzionális sport világában, valamint a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség történetében. „Collins jó ember, aki nem akar mást, mint amire oly sokan törekszünk – hogy azok lehessünk, akik vagyunk, hogy tehessük a dolgunkat, családot alapíthassunk és közösségünk épülését szolgálhassuk” – hangsúlyozta Clinton.

Az Egyesült Államok sportvilágában a homoszexuális játékosok elfogadása állandó vitatéma, legutóbb a profi futballigában (NFL) kavart nagy port, hogy a nagydöntő (Super Bowl) előtt Chris Culliver, a San Fransisco 49ers egyik védője úgy nyilatkozott, nem akar meleg játékosokat látni az öltözőben.

A klubja is támogatja

Jason Collins tegnapi bejelentésére csapata, a Washington Wizards is közleményben reagált. „Nagyon büszkék vagyunk Jasonra és támogatjuk döntését, hogy büszkén és nyíltan élje az életét. A pályán és a pályán kívül is igazi vezető volt mindig is, emellett fantasztikus csapattárs. Ezek a tulajdonságai teszik kiemelkedő játékossá és pozitív példaképpé melegek és nem melegek számára egyaránt″ – áll a Washington Wizards hivatalos közleményében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!