Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége a kéthónapos koreai hadgyakorlatnak

2013.04.30. 11:14

Befejeződött kedden az Egyesült Államok és Dél-Korea csaknem két hónapos közös hadgyakorlata, így van esély arra, hogy enyhül a feszültség a Koreai-félszigeten. A Sasfiók fedőnevű gyakorlaton a teljes dél-koreai hadsereg, illetve a Dél-Koreában állomásozó 28 ezer 500 amerikai katona egyharmada vett részt.

A szöuli védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy noha a gyakorlatnak vége, mindkét résztvevő ország éberen figyeli, hogy Észak-Korea elkövet-e valamilyen provokációt, például elindít-e rakétát. Szöuli elemzők szerint ugyanakkor az új helyzetben már kisebb az esélye egy nem várt konfrontációnak.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea minden évben megrendezi közös hadgyakorlatát. A két Korea egyesítésének ügyeivel foglalkozó szöuli minisztérium egyik volt vezetője, Ri Dzse Dzsung azonban úgy vélte, a hadgyakorlat az idén sokkal agresszívabb volt, ami Észak-Koreát is agresszívabbá tette.

Barack Obama amerikai elnök május 7-én Washingtonban találkozik a déli elnökaszonnyal, Pak Gun Hjével. Az elmúlt hetekben már a párbeszéd felújításának lehetősége is középpontba került a két Korea között, habár a fenyegetések sem maradtak el. Észak-Korea hét6főn például azzal fenyegetőzött, hogy döntő lépésre szánja el magát a lezárt keszongi ipari park ügyében, ha Dél-Korea valóban kivonja utolsó ötven dolgozóját is a komplexumból. Észak-Korea április 3-án vonta blokád alá az ipari parkot.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy a déliek március elején közös hadgyakorlatba kezdtek az Egyesült Államokkal. Phenjan nukleáris csapással fenyegette meg déli szomszédját. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben és Japán és az USA is  komolyan veszi   a fenyegetéseket. A két haderőt összehasonlító látványos infografikánkat itt nézheti meg>>>