Zsolt
5 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A cseh szélsőjobb balhéval majálisozott

2013.05.01. 19:36
Kemény bírálatok hangzottak el a Petr Necas miniszterelnök vezette jobbközép cseh kormánynak címezve a hagyományos május elsejei nagygyűlések és felvonulások alkalmával szerdán Csehországban.

Míg a nagy baloldali pártok ünnepségei rendzavarás nélkül zajlottak le, addig a parlamenten kívüli szélsőjobb felvonulásain és gyűlésein kisebb incidensekre és dulakodásokra került sor. "Könnyezik a demokrácia országunkban, ha látja az egyre terjedő szegénységet és az emberi jogok mindennapos megsértését" - jelentette ki Marta Semelová parlamenti képviselő a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) prágai nagygyűlésén.

Az ünnepségen a hűvös idő ellenére mintegy 2500-3000 többnyire idősebb ember jelent meg. A cseh média is felfigyelt arra, hogy Jan Kavan, Milos Zeman szociáldemokrata kormányának (1998-2002) külügyminisztere is a résztvevők között volt. A legutóbbi felmérések szerint a kommunista párt a harmadik legnépszerűbb párt Csehországban, 16-17 százalékos támogatottsággal.

A 25-30 százalékos támogatottságnak örvendő Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, Bohuslav Sobotka a dél-morvaországi Vyskovban több ezer ember előtt azt mondta: ha a párt jövőre hatalomra kerül, eltörli a mai kormány számos rendelkezését. Konkrétan a nyugdíjreformról beszélt, amely a párt szerint "társadalomellenes". A szociáldemokratáknak a magánnyugdíjpénztár bevezetése ellen vannak a legfőbb kifogásaik.

A Necas vezette Polgári Demokratikus Párt (ODS) délután megtartotta hagyományos prágai majálisát. Bohuslav Svoboda prágai főpolgármester beszédében azt mondta, félő, hogy a jövő évi parlamenti választások után újra kormányzati pozícióba kerülhetnek a kommunisták. "A demokraták legfőbb feladata megakadályozni a kommunisták visszatérését a hatalomba" - hangsúlyozta Svoboda. Az ODS népszerűsége az utóbbi hónapokban jócskán visszaesett, s jelenleg 10-12 százalék körül mozog.

Több városban a cseh szélsőjobboldal felvonulásokat tartott általában 300-400 személy részvételével. Az akciók erős rendőri biztosítás mellett zajlottak, nehogy a résztvevők összeverekedjenek az ellenük tüntető anarchistákkal. Üvegpalackok és kövek dobálása így sem maradt el, s több helyen dulakodások és verekedések is voltak. Prágában a rendőrség 17 szélsőjobboldali tüntetőt előállított és igazoltatott, miután megpróbálták erővel áttörni a rendőrkordont. Nagyobb rendbontásra azonban sehol sem került sor.