Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Leesett a lováról a türkmén államfő

2013.05.01. 14:33

A türkmén államfő egy ünnepi lovasverseny befutójánál leesett lováról, de a bukást nem közvetíthették a helyi televíziók, és a jelen lévő újságíróktól, valamint a nézőktől is elkobozták a felvételeket. A baleset után félórával, már népviseletben vette át a fődíjat.

Gurbanguli Berdimuhamedov a türkmén lovasok napján, április 28-án rendezett versenyen vett részt és győzött. A célban azonban megbotlott a lova, így annak fején átbukva az elnök a földre zuhant. Az orosz Komszomolszkaja Pravda című napilap online kiadásában is közzétett eurasianet.org honlapról átvett videofelvételen látható, hogy legalább 15-20 fekete öltönyös biztonsági ember sietett azonnal a pályára, körülvette a földön fekvő elnököt, aki kicsit később felállt, majd a mentőhöz sietett.

A baleset után a lovaspálya tribünjén körülbelül félóráig teljes csönd volt. A nézők közül néhányan elsírták magukat, rossz hírtől tartva. A külföldi újságírókat arra kérték, hogy ne telefonálgassanak, ne készítsenek videofelvételt, és ne tájékoztassanak a történtekről. Udvariasan megkérték őket, hogy távolítsák el a balesetről készített felvételeket. Az újságírók ugyanis arról érdeklődtek, hogy valóban a türkmén elnök volt-e a balesetet szenvedett lovas.

Leesett a lováról a türkmén államfő

A türkmén televízió adásából kivágták Berdimuhamedov bukását, és csak az elnök győzelméről számoltak be, de a közép-ázsiai ország hatóságai azt nem tudták megakadályozni, hogy a youtube internetes közösségi videómegosztóra felkerüljön a felvétel.

Gurbanguli Berdimuhamedov körülbelül 40 perc elteltével mintha mi sem történt volna, nemzeti viseletben megjelent az eredményhirdetésen és a közönség nagy tapsa közepette átvette a több mint 11 millió dolláros fődíjat, amelyet ígérete szerint a lósport fejlesztésére fordít.

A földgázban gazdag közép-ázsiai ország vezetője a lósport rajongója. Türkmenisztánban erős központosított elnöki hatalom létezik. Az államfőt, aki  Saparmurat Niyazovot, a rendkívüli személyi kultuszt kiépítő türkménbasit követte 2007-ben az elnöki poszton, a februári elnökválasztáson elsöprő győzelmet aratott.