Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Újra Marx-szobrok lepik el a német utcákat

MTI/Index
2013.05.02. 22:36
A filozófus születésének 195. évfordulójára 500 műanyag szobrot állítanak szülővárosában, a németországi Trierben.

Az elmúlt években Magyarországon alaposan kigyomlálták a közterekről a baloldalra utaló neveket. Nem csak a Tanácsköztársaság egykori figuráit csavarozták le a falakról, hanem az azért annyira nem diktatórikus hangulatú Köztársaság teret is lecserélték II. János Pál pápa térre. Sőt, egy darabig úgy tűnt, a Kommün kikiáltása előtt 23 évvel elhunyt Frankel Leó is bekerül a diktatúra megalapozói közé.

A kommunizmus szellemi atyjának tartott Karl Marx-ról elnevezett közterületek többségét már a rendszerváltás idején átkeresztelték – így járt a mai Nyugati tér is –, de még 2013-ban is találtak Marx Károly utcát, méghozzá a Heves megyei Domoszlón.

Náluk tehát az államszocialista rendszer ikonjaként Marx kísértetté vált, de külföldön a marxizmus elképesztő reneszánszát éli. A német filozófus sokszínű és sokértelmű filozófiája iránt főleg a globális pénzügyi válságot követően támadt fel újra az egyébként soha el nem tűnő érdeklődés. A Tőke bestsellerré vált, színdarabbá dolgozták át, és most újból szobor formájában kerül ki a közterekre.

De ezeket nem lehet majd összekeverni a kommunista éra súlyos fémalkotásaival, hiszen a nürnbergi Ottmar Hörl egyméteres műanyagfigurákkal árasztja el a filozófus szülővárosa, Trier utcáit. Ezeket a vörös négy különböző árnyalatában fröccsöntötte a művész, de mindegyik Marx megszokott töprengő ábrázatát mutatja. Hörl a tudósítás szerint arra szeretné ösztökélni a járókelőket, hogy gondolkodjanak el újra „a sokszor félreértett” filozófusról. Az installáció leleplezésén, ami egyébként egybeesik Marx születésének 195. évfordulójával, várhatóan Gregor Gysi, a Baloldal nevű parlamenti párt frakcióvezetője is jelen lesz.