Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai utántöltő zuhant le Kirgizisztánban

2013.05.03. 13:46 Módosítva: 2013.05.03. 15:08

Szemtanúk szerint még a levegőben két részre szakadt az az amerikai katonai utántöltő repülőgép, amelyik Kirgizisztán északi részén zuhant le pénteken. A Boeing KC-135 Stratotanker típusú repülőgép darabjai a földet érve kigyulladtak. „Rengeteg a roncs. Jelenleg folyik a személyzet felkutatása” – idézte az Interfax a kirgiz katasztrófavédelem képviselőjét. A gépen öt ember tartózkodott.


Amerikai utántöltő zuhant le Kirgizisztánban nagyobb térképen való megjelenítése

Bár holttesteket nem találtak, szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy a fedélzeten lévők túlélték volna a zuhanást, ebből a gépből ugyanis nem lehet katapultálni.

A gép a fővároshoz, Biskekhez közel fekvő Manasz repülőterénél lévő amerikai bázishoz volt rendelve. Az amerikaiak 2001 óta működtetik a bázist, amelyet 2009 óta Tranzitszállítási Központnak hívnak. Az akkori átnevezés jelentősége abban állt, hogy Biskek ígéretet tett Moszkvának az amerikai légierő katonai bázisának felszámolására. Amelynek így tett eleget, nem sokkal azután, hogy Oroszország kétmilliárd dolláros hitelt nyújtott az azóta elűzött Kurmanbek Bakijev vezette országnak.

A bázis évi 500 tonna áru és 15 ezer katona szállítását teszi lehetővé, fontos összeköttetést biztosítva az afganisztáni misszióhoz, emellett fontos bevételt jelent a kirgiz költségvetés számára. Az ötmilliós, energiaforrásokkal nem rendelkező Kirgizisztán óvatosan lavírozik Washington és Moszkva között. Ennek jeleként Biskek a közelben fekvő Kantban egy orosz katonai bázisnak is helyet biztosít.