Mátyás
-4 °C
5 °C

SPÖ: Orbán kormánya elviselhetetlenül viselkedik

2013.05.04. 13:55

Az osztrák nagykoalíciós kormányban részt vevő szociáldemokrata párt (SPÖ) éles bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben. Az SPÖ igazságügyi szóvivője, Hannes Jarolim arra kéri Ádár Jánost, hogy emelje fel a szavát Orbán Viktor kormányának „elviselhetetlen viselkedésével" szemben, írja az APA hírügynökség a birtokába jutott, a magyar államfőnek címzett levélre hivatkozva.

„Európaiként megdöbbenést kelt bennünk az a helyzet, amelybe az Orbán Viktor által irányított jelenlegi kormány vezetett egy Európa szívében fekvő országot" – áll a levélben. Az SPÖ-képviselő konkrétan kifogásolja és aggályosnak nevezi a lakosság jogainak megnyirbálását, az Alkotmánybíróság és a demokratikus intézmények elleni sorozatos „támadásokat".

Jarolim abból az alkalomból fordult Áder Jánoshoz, hogy a köztársasági elnök vasárnap osztrák és lengyel kollégája társaságában fölkeresi az egykori mauthauseni koncentrációs táborban kialakított emlékhelyet, ahol új kiállítás nyílik.

Az SPÖ-képviselő hangsúlyozza: örömmel vette, hogy a magyar államfő részt vesz a mauthauseni megemlékezésen, hiszen az ottani táborban sok magyar zsidót is meggyilkoltak. Ugyanakkor „bátor szavakra és tettekre is szükség van" ahhoz, hogy a korábbi bűntettek ne ismétlődhessenek meg. Ezért arra kéri Áder Jánost, „Mauthausenben emelje föl a szavát".

Az osztrák Mauthausen-bizottság elnöke is csatlakozott az SPÖ fölhívásához. Willy Mernyi az Ö1 közszolgálati rádiócsatorna szombat reggeli műsorában bírálta, hogy Magyarországon nemrég „felpuhították" a horogkereszt és más náci jelképek viselésének a tilalmát. Egyúttal reményének adott hangot, hogy „a mauthauseni látogatás nyomán Áder megvilágosodik, és többet fog tenni a magyar zsidók érdekében".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!