Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Izraeli gépek támadtak Damaszkusznál

MTI/Index
2013.05.05. 07:56
Izrael újra, akárcsak két nappal ezelőtt, a libanoni Hezbollah síita szervezetnek szánt iráni rakétaszállítmányra mért csapást vasárnapra virradóra Szíriában, közölték nyugati hírszerzési források. Szíria hadüzenetnek nevezte az izraeli támadásokat, és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult.

Vasárnap hajnalban nagy erejű robbanások rázták meg a szíriai fővárost, és az állami tévé közölte, hogy izraeli rakéták csapódtak be egy katonai kutatóközpontban Damaszkusz külterületén.

Nyugati hírszerzési források szerint a célpont egy Fateh-110 típusú rakétákat tároló raktár volt. A rakétákat Irán küldte a Hezbollahnak. A szíriai állami hírügynökség szerint a dzsamrajai katonai komplexumot érte támadás. A Damas Post internetes portál szíriai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a légicsapások következtében Damaszkusz elővárosaiban mintegy 300 katonai alkalmazott vesztette életét, és több százan megsebesültek. Az internetes portál szerint a támadások elsősorban azokat az elővárosokat érték, ahol az elnöki gárda  egységei állomásoztak.

Izraeli gépek támadtak Damaszkusznál

A Damaszkusztól öt kilométerre északnyugatra fekvő épületegyüttesben működő kutatóközpont diplomaták szerint a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszíne. A komplexumnak része még több bázis és egy lőszerraktár is.

Izrael lezárta a légterét

Izrael néhány napra lezárta vasárnap északi országrészének légterét a polgári légi forgalom előtt - jelentette az izraeli védelmi erők sajtóirodája. A hadsereg közleményében nem indokolja meg az intézkedést, de helyi megfigyelők ezt a lépést összefüggésbe hozzák a szíriai területen lévő objektumok ellen végrehajtott izraeli légi támadások nyomán kialakult feszült helyzettel. Egyebek között törölték a Haifa és Eilat közötti járatokat. Haifában ezzel egy időben erősítik a lakosság polgári védelmét.

Az izraeli harci gépek egy állítólagos, Szíriából a libanoni Hezbollah síita szervezetnek - Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének – szánt rakétaszállítmányra mértek csapást.

„Az újabb izraeli támadással megpróbálják növelni a harci szellemet a terroristák soraiban” – közölte a szíriai állami tv az Aszad megdöntéséért harcoló lázadókra utalva. A riportok között beadott képeken a szíriai hadsereg katonái masíroznak és harcolnak, ami a Washington Post cikke szerint egyértelmű jele annak, hogy a szír kormány nem hagyja annyiban a támadást.

Izrael pénteken is légicsapást hajtott végre Szíriában, és nyugati hírügynökségek szerint a támadásban ugyancsak a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmány semmisült meg. Izrael egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az újabb szíriai célpont elleni állítólagos izraeli akciót. Egy katonai szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az ország északi részére telepített Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer két ütegét készültségi állapotba helyezték.

A szíriai külügyminisztérium elítélte a légitámadásokat. Fejszál Mekdad külügyminiszter-helyettes vasárnap a CNN-nek izraeli hadüzenetről beszélt. Kijelentette, hogy országa meg fogja torolni a támadás a maga idejében, a maga módján. A damaszkuszi külügyminisztérium levélben fordult az ENSZ-hez, illetve a világszervezet Biztonsági Tanácsához, azzal vádolva Izraelt, hogy a támadásokkal terrorista csoportoknak nyújt közvetlen katonai támogatást.

Az izraeli támadásokat elítélte az egyiptomi elnöke és az Arab Liga. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet szerint a vasárnap hajnali légicsapás olyan súlyos volt, amilyenre a szíriai fegyveres ellenzék nem lenne képes. Szemtanúkat idézett, akik szerint a támadás idején harci gépek repültek el a térség felett. Az OSDH szerint egy lőszerraktárt is ért légitámadás. Más aktivisták nem zárják ki, hogy egy rakétadandárt és a köztársasági gárda két alakulatát is támadták az izraeli gépek.

Nehéz megerősíteni a szíriai híradások hitelességét a helyszínről tudósító újságírók munkáját korlátozó intézkedések miatt. Ha viszont igazak a hírek, akkor január vége óta a vasárnapi volt a harmadik izraeli légicsapás Szíriában a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokra.

Néhány órával a vasárnap támadás előtt Barack Obama amerikai elnök kijelentette: Izraelnek jogában áll cselekednie, megakadályozandó, hogy korszerű fegyverek a Hezbollahhoz hasonló terrorszervezetekhez kerüljenek.