Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Ban Ki Mun tart a szíriai helyzet eszkalálódásától

2013.05.06. 09:05

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az Izrael által vasárnap végrehajtott szíriai rakétatámadások miatt ismét figyelmeztette a térség országait annak veszélyére, hogy a szíriai polgárháború kiterjedhet az ország határain túlra. Nagyon aggasztónak nevezte a helyzetet, és nyugalomra intett minden felet.

Nyugati hírszerzési források szerint Izrael újra a Hezbollah libanoni síita szervezetnek szánt iráni rakétaszállítmányra mért légicsapásokat vasárnapra virradóra Szíriában. Szíria hadüzenetnek nevezte a légitámadásokat és az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult. Szíriai források szerint mintegy 300 halálos áldozata volt a légicsapásoknak.

Izraeli tisztségviselők először nem kommentálták a támadásról szóló jelentéseket, később azonban egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő közölte, hogy az izraeli erők hajtották végre a támadást, de annak nincs köze a szíriai polgárháborúhoz. A cél az volt, hogy megakadályozzák az iráni rakéták eljuttatását a Hezbollahnak, mert tartani lehet attól, hogy ha Izrael megtámad iráni atomlétesítményeket, akkor az általa támogatott libanoni szervezet a kapott rakétákkal akár Tel-Avivot is támadhatja.

Az USA utólag értesült róla

John McCain republikánus párti amerikai szenátor az izraeli támadásra reagálva azt mondta: elképzelhető, hogy a szíriai célpontok elleni izraeli csapások hatására Washington sürgetőbbnek érzi majd, hogy beavatkozzon Szíriában, bár Barack Obama amerikai elnök mindeddig azt mondta: nincs olyan terve, hogy szárazföldi csapatokat küldjön az arab országba.

A Reuters szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy Izrael kérte-e az Egyesült Államok jóváhagyását a szíriai támadáshoz. Egy meg nem nevezet hírszerzési tisztségviselő azt állította, hogy Washington előzetesen semmilyen információt nem kapott a támadásról, csak utána. Amerikai tisztségviselők még régebben azt mondták: Izrael nem érzi szükségét annak, hogy engedélyt kérjen Washingtontól az ilyen támadásokhoz, már csak akkor tájékoztatja, ha az offenzíva megindult.

A Fehér Ház szóvivője most csak annyit mondott a vasárnapi rakétacsapásokkal kapcsolatban, hogy az amerikai kormány egyfolytában és részletesen egyeztet az izraelivel.

A felkelők vethettek be ideggázt

Az ENSZ emberi jogi nyomozói a szíriai polgárháború sebesült áldozataitól és az egészségügyi dolgozóktól olyan tanúvallomásokat gyűjtöttek össze, amelyek arra utalnak, hogy a felkelők bevetettek szarin ideggázt a harcokban – közölte vasárnap Carla del Ponte, az egyik vezető nyomozó. Arra azonban még nem találtak bizonyítékot, hogy a kormányerők bevetettek volna bármilyen vegyi fegyvert, amelyet tilt a nemzetközi jog – tette hozzá egy tévéinterjúban.

A nyomozók a Szíriával szomszédos országokban hallgatták meg a túlélő áldozatokat. A vallomások leiratát áttanulmányozva Del Ponte arra a következtetésre jutott, hogy erős a gyanú a vegyi fegyver használatát illetően az alapján, ahogy az áldozatokkal bántak, de még nem megcáfolhatatlan. A volt svájci főügyész, majd a Nemzetközi Büntető Törvényszék ügyésze nem számolt be olyan részletekről, hogy hol és mikor vetettek be szarint Szíriában.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságánál folyó vizsgálat nem azonos azzal, amelyet Ban Ki Mun főtitkár kezdeményezett, és amely egyelőre leállt.

Barack Obama amerikai elnök a múlt héten közölte: Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt. Irán ugyancsak a múlt héten közölte: tiltott háborús cselekménynek tartja a vegyifegyver-használatot, de szerinte ha valamelyik fél erre vetemedett, akkor azok főleg a lázadók lehettek, és nem a kormányhadsereg.

Szintén akkor egy német szakértő kétségbe vonta, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be. Az eddig nyilvánosságra került fényképek, videofelvételek és beszámolók nem támasztják alá az állítást, és egy ilyen támadás nagyon sok áldozattal járna, a nyomait nem lehet olyan egyszerűen eltüntetni. Ráadásul Szíriában főleg sűrűn lakott területeken folynak a harcok, ilyen terepen pedig az, aki ideggázt vet be, akaratlanul a saját katonáit is megmérgezheti – magyarázta a szakértő.