Mégsem vesztegetett a spanyol királylány

2013.05.07. 16:44

Felfüggesztették Spanyolországban a János Károly király lánya, Krisztina ellen indított büntetőeljárást. A nőt azzal gyanúsították, hogy részes a férje által elkövetett vesztegetés bűntettében.

Krisztina hercegnő
Krisztina hercegnő
Fotó: Europa Press

Az illetékes mallorcai bíróság a korrupcióellenes ügyészség kérésének eleget téve függesztette fel a büntetőeljárást, így Krisztina hercegnőt, noha beidézték, mégsem fogják gyanúsítottként kihallgatni. Az ügyészség érvelése szerint nincs elegendő olyan adat, amely a hercegnő bűnösségére utalna.

A hatóságok április 3-án rendeltek el büntetőeljárást a 47 éves nő ellen befolyással való üzérkedés gyanújával, amely szerint együttműködött férjével, Inaki Urdangarin üzletemberrel több mint 5 millió euró közpénz elsikkasztásában. Az egykori olimpiai bajnok kézilabdás Urdangarin a vád szerint 2004 és 2006 között a Noos közhasznú intézet elnökeként követte el a bűncselekményeket. Krisztina hercegnő ebben az időszakban a Noos igazgatóságának a tagja volt.
A korrupciós ügy és más botrányok miatt a spanyol uralkodóház a spanyol demokráciának a Franco-diktatúra utáni helyreállítása, 1975 novembere óta nem látott, súlyos válságba került. Egy friss felmérés szerint a királyi család népszerűsége egy tízes skálán 3,68-ig süllyedt.