Négy nő lehetett fogoly Clevelandben

2013.05.07. 20:43 Módosítva: 2013.05.07. 20:50
Kórházi kivizsgálás után hazaengedték azt a három fiatal amerikai nőt, akit évtizedes fogság után hétfőn kiszabadítottak a rendőrök fogvatartóik házából Clevelandben. A három nő az orvosok szerint fizikai értelemben jól van. Egy negyedik nőt keresnek a hatóságok.

A rendőrséget hétfőn este a 27 éves Amanda Berry hívta ki, akinek egy szomszéd, Charles Ramsey segítségével sikerült elmenekülnie. A férfi a házból kihallatszó segélykérő kiáltásokra lett figyelmes és menekülő nőnek segített kitörni az ajtót. "Segítsenek! Amanda Berry vagyok... Elraboltak, 10 éve eltűntnek nyilvánítottak és most itt vagyok. Szabad vagyok" - mondta a rendőrség 911-es segélyhívó vonalán a kiszabadult fogoly.

Michele Knight 2002-ben, 20 éves korában, Amanda Berry 2003-ban 17 évesen, Georgina "Gina" DeJesus pedig 2004-ben 14 esztendősen tűnt el, nem messze attól a háztól, ahol fogva tartották őket. Egy negyedik fiatal nőt, Ashley Summerst, akinek 2007-ben, 14 éves korában szintén a környéken veszett nyoma, még mindig keresnek. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei és a rendőrök más ingatlanok átkutatására is készülnek.

A rendőrség szerint valószínűleg megkötözve tartották fogva őket a Cleveland nyugati részén álló házban. A hatóságok rábukkantak egy hatéves kislányra is, aki a tájékoztatásuk szerint Berry lánya. Az apa kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Ed Tomba, Cleveland helyettes rendőrfőnöke kedden kijelentette, hogy a három megmenekült nőt még nem hallgatták ki részletesen fogva tartásuk körülményeiről.

A rendőrség őrizetbe vette a ház tulajdonosát, Ariel Castro 52 éves volt iskolabusz-vezetőt és két fivérét, az 54 éves Pedrót és az 50 éves Onilt. A meglepő a történetben, hogy a rendőrök az elmúlt évek során - az emberrablással nem kapcsolatos ügyekben - kétszer is megfordultak Castro házában, de semmi gyanúsat nem észleltek. Először a tulajdonos hívta ki őket, mert az utcában verekedés tört ki, másodszor pedig azért szálltak ki, mert egy gyerek véletlenül az iskolabuszon maradt.

A szomszédok 2011 novemberében kihívták ugyan a járőrt a házhoz, mert odabentről kiabálást hallottak, de a rendőrök távoztak, miután senki sem nyitott nekik ajtót.

Knight eltűnése annak idején nem kapott akkora figyelmet a médiában, mint Berryé és DeJesusé, mert a rendőrök és a szociális munkások úgy vélték, egyszerűen csak megszökött otthonról.  • Hírek
  • Hírek