Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Négyen haltak meg egy vulkánkitörésben

2013.05.07. 10:31 Módosítva: 2013.05.07. 12:43

Négyen haltak meg egy fülöp-szigeteki vulkánkitörésben, az áldozatok között volt az idegenvezető és három német turista – adta hírül a Times Live. Egy osztrák turista súlyosan megsérült, de a hírek szerint túlélte a kitörést. Az áldozatok személyazonosságát még nem hozták nyilvánoságra.

Egy húsztagú turistacsoport éppen megmászta a Luzon szigetén lévő Mayon vulkánt, amikor reggel nyolc óra körül hamut és gőzt lövellt a magasba – mondta el Joey Salceda, az érintett Albay tartomány kormányzója. Szemtanúk szerint a német turistákat lezúduló kődarabok ölték meg.

A kitöréskor hét másik ember megsérült, köztük egy bécsi nő, aki a németekkel együtt mászott és négy thaiföldi. Egy helyi túraszervező, Marti Calleja elmondta: semmi nem utalt arra, hogy kitörés várható. A májustól augusztusig tartó főszezonban háromszáz és ezer között van az ideérkező hegymászók száma - tette hozzá Calleja.

A katasztrófavédelem felszólította a környék lakosait, hogy legalább 6 kilométeres körzetben kerüljék el a vulkánt. A vulkanológusok közölték, hogy a következő napokban folyamatosan figyelik a tűzhányó működését, és azonnal jelzik, ha emelni kell a készültségi szintet. A Fülöp-szigetek Szeizmológiai és Vulkanológiai Intézetének vezetője, Renato Solidum szerint várhatóan nem lesz szükség a hegy körül élők kitelepítésére. Mint elmondta, a 73 másodpercig tartó, minimális erejű kitörést valószínűleg a felgyülemlett gőz okozta.

A fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre délkeletre található Mayon a feljegyzések szerint az elmúlt négy évszázadban több mint ötvenszer tört ki. A 2500 méter magas tűzhányó 1814-ben 1200 ember halálát okozta, és egy egész várost temetett be forró vulkáni iszappal. A vulkán legutóbb 2009-ben lépett működésbe.