Ezer halott Bangladesben

2013.05.10. 07:47

Meghaladja az ezret a két héttel ezelőtti bangladesi házomlás áldozatainak száma, péntek reggelig 1021 halottat emeltek ki a törmelékek alól – írja a BBC.

A legtöbb áldozatot a lépcsőfeljárók környékén találták meg a mentést végző csapatok, a dolgozók valószínűleg menekülni próbáltak a katasztrófa előtt. Több áldozatot már csak mobiltelefonja, vagy a nála talált munkahelyi beléptetőkártya alapján lehetett azonosítani. A hatóságok DNS vizsgálatokat is végeznek, amelyek eredményeit a későbbi kártérítési pereknél használnak majd.

A nyolcemeletes házban több varroda, egy bankfiók és sok üzlethelyiség volt. Nem tudni pontosan, hogy a baleset pillanatában hányan dolgoztak az épületben, ezért azt is nehéz megbecsülni, hogy még hány áldozat lehet a romok alatt. A helyreállítási munkálatokat várhatóan pénteken fejezik be, a törmelékeket azt követően buldózerrel eltolják.

Jelentések szerint az épületet az összeomlást megelőző napon is kiürítették, miután a falak megrepedtek, a munkásokat azonban nem sokkal később visszaengedték.Mintegy két és fél ezer ember élte túl a házomlást.

A baleset miatt Bangladesben 18 ruhagyárat zártak be biztonsági okokból. A kormányzat vizsgálja az ügyet; az előzetes eredmények alapján a legfelső emeleten működő négy generátor rezgései indíthatták el az összeomlást.  • Hírek
  • Hírek