Így gázol egy százzal száguldó vonat

2013.05.10. 18:30

Tompa puffanás, széttört szélvédő, összezúzott karosszéria, hosszú százmétereken keresztül mozdony előtt tolt autóroncs – ez látható egyebek mellett azon videófelvételen, amit az osztrák állami vasúttársaság tett közzé. A videón azt szimulálták, mi történik, ha egy száz kilométer per óra sebességgel száguldó vonat a vasúti kereszteződésben oldalba kap egy személyautót, a konkrét esetben egy Renault-t.

Száz kilométer/órával gázol a mozdony

A roppant látványos videó után Franz Seiser, az osztrák vasút (ÖBB) elnöke beszél egyebek között a vasúti közlekedés biztonságát szolgáló technikai intézkedésekről, illetve a szimuláció céljáról. Arról is beszélt, hogy egy ilyen ütközés után akár ezer méterrel is eltolhatja a vonat az autót. Az ÖBB 25 millió eurót (ez 7,5 milliárd forintnak felel meg) invesztál a vasúti közlekedés biztonságának fejlesztésébe.

A felvételen jól látható, hogy a mozdonynak lényegében semmi érdemi baja nem történik, miközben a személyautó darabokra törik. A videóból arra lehet következtetni, hogy az autóban ülől egy ilyen balesetben minden bizonnyal az életüket veszítenék.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport