Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Először avatott szenteket a pápa

2013.05.12. 14:28

Pápaságának első szentté avatási szertartását végezte vasárnap a Vatikánban Ferenc pápa, aki több tízezer hívő előtt az embriók jogi védelmének garantálása mellett foglalt állást.

A katolikus egyházfő szentté nyilvánította Antoni Primaldót és 800 társát, az otrantói vértanúkat, akiket 1480-ban fejeztek le a dél-olaszországi várost elfoglaló törökök, mert életükért cserébe sem tértek át az iszlám hitre. A pápa ünnepélyes kijelentésével vasárnap felvették a szentek jegyzékébe a kolumbiai Laura di Santa Caterina da Sienát és a mexikói Maria Guadalupe Garcia Zavalát is. (A szentté avatás előfeltétele a boldoggá avatás, majd két csoda igazolt kimutatása. A vértanúk esetében nincs szükség csodára.)

A pápa köszöntötte az Élet menetének résztvevőit, akik vasárnap délelőtt különféle országokból érkeztek a Vatikánba. Az egyházfő ünnepélyesen felszólította a híveket, hogy továbbra is szenteljenek nagy figyelmet az élet szentségének védelmére.

Az idei esztendőre meghirdetett Hit évének központi témája az emberi élet szentségének védelme. Ennek jegyében június 15-16-án külön rendezvényt tartanak a Vatikánban. A pápa támogatóan szólt arról az aláírásgyűjtésről, amelyet Egy közülünk jelmondattal az olasz egyházmegyékben indítottak annak érdekében, hogy az Európai Unióban biztosítsák az embriók jogi védelmét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!